Mindfulness & Tinnitus

Er zijn 3 universele kenmerken van het leven.

  1. Het leven is oncontroleerbaar. Dingen kunnen altijd anders lopen dan je hebt voorspeld en vaak komt de behoefte aan controle voort uit angst.
  2. De enige constante in het leven, is verandering. Elk moment is anders.
  3. Er is geen totale bevrediging. Je kunt je niet altijd fijn en gelukkig voelen. Het is nu eenmaal zo, dat momenten van stress, schaamte, verdriet, eenzaamheid en afwijzing bij het leven horen.

 

Mindfulness helpt je om hier makkelijker mee om te gaan. Je zou het kunnen zien als een ‘manier van leven’. Door het beoefenen van mindfulness kom je meer in het ‘hier en nu’. Je kunt makkelijker afstand nemen van negatieve gedachten, emoties en ook tinnitus. Daarnaast leef je meer verbinding met jezelf en meer in de realiteit in plaats van in je gedachtewereld.

Mindfulness helpt je flexibeler om te gaan met stressvolle situaties. Je wordt ook milder naar jezelf en je gaat de kleine dingen meer waarderen. En zo ga je uiteindelijk meer genieten van het leven. Mindfulness leer je niet door het een paar keer in de week te doen. Net zoals je dagelijks moet oefenen om een nieuwe taal te leren of een muziekinstrument te bespelen, vergt ook mindfulness dagelijkse beoefening.

 

 

Opmerkzaamheid (hier en nu) en concentratie

Opmerkzaamheid is de belangrijkste kwaliteit van mindfulness. Opmerken is hetzelfde als je ‘aandacht richten’. Het betekent dat je in staat bent om bewust op te merken wat je voelt, ziet, hoort, ruikt en proeft. Je gaat als het ware bij de ‘poort van je zintuigen’ staan.

Je kunt ook je gedachten en emoties opmerken.

Bewust opmerken is iets heel natuurlijks, maar we zijn het niet gewend omdat we het niet leren tijdens onze opvoeding en op school. We zijn het meer gewend om de hele dag op de automatische piloot te staan en te leven in onze gedachtewereld.

Als je opmerkzaam bent en je aandacht ergens op richt, dan ben je in het ‘hier en nu’. In andere woorden: je bent in contact met alles wat er in dit moment is. Hoe meer je in het ‘nu’ kunt zijn, des te kleiner wordt de invloed van piekergedachten over de toekomst of over dingen uit het verleden.

Ik heb eerder een blog geschreven over de automatische piloot en over het hier en nu.

 

 

Geduld, geen moeten, open houding, niets verwachten

Er heerst een grote maatschappelijke druk op ons. Je moet een gezin hebben en een goede baan. Je moet presteren en succesvol zijn, je moet er uit goed uitzien, je moet gezond leven. We moeten veel van onszelf. En dan moet je ook nog gelukkig zijn!

Je kunt je afvragen of dit de weg is naar een gelukkig leven en ook of je zo wil leven.

Door mindfulness te beoefenen kom je meer in de realiteit. Het leven is nu eenmaal niet altijd leuk. Fysiek en mentaal lijden is onvermijdbaar. Het is de kunst om hier op een flexibele en helpende manier mee om te gaan. In plaats van de golven proberen te vermijden, kun je beter leren surfen.

Door milder te worden naar jezelf, ga je beter voor jezelf zorgen. Als jij niet goed zorgt voor jezelf, kun je ook niet veel geven aan een ander, zonder jezelf daarin te verliezen.

Het beoefenen van geduld, minder moeten en minder verwachten maakt het leven makkelijker. Maak voor jezelf een onderscheid tussen dingen die écht moeten gebeuren vandaag of deze week. En de dingen die niet persé moeten en die je dus kunt verplaatsen naar morgen of volgende week

 

 

Vriendelijkheid, compassie, niet-oordelend, geen moeten

Mensen vinden overal iets van. Oordelen verdeelt de wereld in tweeën. Deze mensen zijn goed, en zij zijn slecht. Dit is het basisrecept voor oorlog en discriminatie. Je kunt er niets aan doen dat je oordelen hebt over andere mensen. Je kunt er ook niets aan doen dat je jezelf veroordeelt in sommige dingen. Dit is nou eenmaal hoe ons brein functioneert. Het is een overlevingsmechanisme dat ons nu helaas tegenwerkt. We kijken naar de wereld vanuit twee kanten: positief en negatief, prettig en onprettig, lekker en vies, mooi en lelijk, goed en slecht, wij en jullie.

Gelukkig kun je hier anders mee omgaan door het op te merken (de belangrijkste kwaliteit). Je kunt op dat moment nagaan of je oordeel waar is, of dat het puur een gedachte is en niet de werkelijkheid. Op deze manier kom je uit de greep van vastgeroeste veroordelingen en vooroordelen. Met andere woorden: je krijgt meer regie over jezelf en over je leven.

Vriendelijkheid en compassie behoren tot de basiskwaliteiten van mindfulness. Het zijn helpende en verlichtende kwaliteiten en de tegenhanger van onvriendelijkheid, moeten, krampachtig of gespannen, hard, streng en ondermijnend naar jezelf of anderen zijn. Vriendelijkheid verzacht moeilijke momenten. Het helpt je om oké te zijn met jezelf in plaats van vast te zitten of te gaan worstelen met jezelf.

 

 

Acceptatie, toelaten, vrede sluiten, zijn met wat er is

Accepteren begint bij opmerken. Door op te merken dat je ergens mee worstelt, bijvoorbeeld met tinnitus, dan ontstaat er een keuze. Je kunt nu kiezen wat je met die situatie gaat doen. En meestal heb je dan 3 keuzes:

  1. Je probeert het op te lossen.

Als er geen oplossing is, blijven er nog twee keuzes over:

2. Je kunt het ongemak vermijden of je kunt je ertegen verzetten. Dit houdt de last helaas wel in stand of de last wordt vergroot.

3. Je sluit vrede met het ongemak. Je stopt met vechten of vluchten.

Tijdens het tinnitus de baas traject gaan we werken aan die derde keuze. Je gaat leren om vrede te sluiten met je tinnitus in plaats van ermee te blijven vechten.

 

 

Mindfulness & Tinnitus

Met het Tinnitus de Baas traject helpen we mensen die worstelen met tinnitus om weer te kunnen ontspannen, slapen en concentreren. Zodat je geen last meer hebt van het geluid. Mindfulness is een belangrijk onderdeel van dit traject, maar het belangrijkste onderdeel is de techniek die jou helpt om te wennen aan je tinnitus.

Wil jij graag leren hoe je de baas wordt over jouw tinnitus, zodat je er geen last meer van hebt?

Plan dan een gratis gesprek, direct in de kalender.

 

Hartgroet,

Relevante blogberichten

Wat is tinnitus?

Wat is tinnitus precies? Bekijk ook de video ‘wat is tinnitus?’ Tinnitus is hersenactiviteit. Je hoort de signalen in je brein. Er is nog discussie

Lees verder »
Doe dinsdag 4 juni om 19:30 mee met de gratis online Tinnitus WorkshopKlik hier
+ +