Pulserende (pulsatiele) tinnitus

Wat is pulserende (pulsatiele) tinnitus?

Als je een kloppend geluid hoort in één of in beide oren, dan wordt dit pulserende tinnitus of pulsatiele tinnitus genoemd. Vaak horen mensen een ritmisch geluid dat in hetzelfde tempo als het hartritme verloopt.

Pulserende tinnitus is een zeldzamere vorm van tinnitus die bij ongeveer 1% van alle mensen met tinnitus voorkomt. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van pulserende tinnitus, maar soms blijft de oorzaak onduidelijk.

 

 

Mogelijke oorzaken van pulserende tinnitus

  • Onwillekeurige samentrekkingen van kleine spieren in het middenoor
  • Een vernauwing van bloedvaten. Er kan ook sprake zijn van een misvorming van bloedvaten. Dit wordt ook wel ‘arterioveneuze malformatie’ genoemd. Je hoort dan het stromen van het bloed door de vaten.
  • Stress
  • Een verhoogde bloeddruk in het hoofd. Vaak heb je dan ook last van hoofdpijn of andere klachten in het hoofd.
  • Een goedaardige tumor in het oor. Dit is een zeldzame oorzaak.

 

 

Onderzoek bij pulserende tinnitus

Als je last hebt van tinnitus is het belangrijk om eerst een medisch onderzoek door een KNO-arts te laten doen. De KNO-arts kan vaststellen of er een medische oorzaak is voor het ontstaan van een pulserende tinnitus. Als dit het geval is, dan zal de KNO-arts onderzoeken of behandeling van de medische oorzaak mogelijk en nodig is.

Als er geen medische oorzaak is gevonden en een medische behandeling niet mogelijk of nodig is, dan kom je in aanmerking voor een tinnitusbehandeling.

 

Behandeling van pulserende tinnitus

Mensen met tinnitusklachten zijn vaak op zoek naar een manier om het tinnitusgeluid te verminderen of weg te krijgen. Dit kan ervoor zorgen dat je je hele leven lang blijft zoeken naar de ‘oplossing’. De methode die wij gebruiken om tinnitusklachten te verminderen, werkt net zo goed bij pulserende tinnitus. Met onze behandeling leren we mensen om de negatieve betekenis van tinnitus te veranderen naar neutraal. Het resultaat is dat je er geen last meer van hebt! Je tinnitus gaat dan minder opvallen. Het wordt minder belangrijk en zal je ook niet meer storen bij het inslapen, concentreren en tijdens je dagelijkse activiteiten.

Een belangrijke voorwaarde om de behandeling te laten slagen is wel dat je stopt met het zoeken naar oplossingen.  Zolang je hier naar op zoek bent, kun je niet leren wennen aan het geluid. Je blijft dan in gevecht ermee en dat blijft ervoor zorgen dat je last hebt van de pulserende tinnitus.

Hier vind je meer informatie over onze tinnitusbehandeling. Voor vragen kun je gerust contact met ons opnemen.

Hartgroet,

Relevante blogberichten

Wat is tinnitus?

Wat is tinnitus precies? Bekijk ook de video ‘wat is tinnitus?’ Tinnitus is hersenactiviteit. Je hoort de signalen in je brein. Er is nog discussie

Lees verder »

Oorsuizen door verkoudheid

Kan oorsuizen ontstaan door verkoudheid? Ja, je kunt tijdelijk oorsuizen (tinnitus) ervaren als je een verkoudheid hebt opgelopen.  Ook (midden)oorontstekingen of een verstopte buis van

Lees verder »
Doe dinsdag 3 september om 19:30 mee met de gratis online Tinnitus WorkshopKlik hier
+ +