Wat is tinnitus?

Wat is tinnitus precies?

Bekijk ook de video ‘wat is tinnitus?’

Tinnitus is hersenactiviteit. Je hoort de signalen in je brein. Er is nog discussie over de hersengebieden waar tinnitus zich bevindt. Dat komt omdat er onder een MRI-scanner meerdere hersengebieden oplichten bij iemand die tinnitus waarneemt.

Er is dus niets gevaarlijks aan tinnitus zelf. Je hoort letterlijk de activiteit van jouw brein. Helaas wordt tinnitus nog te vaak (ook door wetenschappers, artsen en therapeuten) aangeduid als aandoening of ziekte. Dat is niet waar! Tinnitus is geen ziekte. Het kan in sommige gevallen wel een symptoom zijn. In deze blog vertel ik meer over de oorzaken van tinnitus.

Van zichzelf is tinnitus een neutraal geluid. Het wordt pas storend als jouw brein er een negatieve betekenis aan geeft. Je brein ziet het geluid dan als een bedreiging. Er ontstaat dan een vicieuze cirkel waar je in vast komt te zitten. Zeker als er ook een verstoorde balans is tussen jouw draagkracht en draaglast. Hier vertel ik straks meer over.

Vind je het prettiger om te luisteren dan te lezen? Bekijk dan de video ‘wat is tinnitus?’.

De meeste mensen hebben geen last van tinnitus

In Nederland ervaart ongeveer 1 op de 6 mensen tinnitus. Ongeveer 1 tot 2% van alle mensen die een blijvende tinnitus ervaren, heeft daar ernstige hinder van. Van die 1-2% kan een groot deel met de juiste hulp weer normaal functioneren.

Ik vind het belangrijk om te benadrukken dat de meeste mensen met tinnitus er geen last van hebben. Dat wil zeggen dat ze wel tinnitus horen, maar het heeft geen negatieve invloed op hun leven.

Tinnitus is er in vele vormen. Ikzelf hoor een suis en als het hard is hoor ik er een piep doorheen. Er zijn ook mensen die een ruis, fluit, brom, zoem of het geluid van krekels horen. De een hoort één geluid en de ander hoort meerdere geluiden. In de blog over tinnitusgeluiden vertel ik hier meer over.

Tinnitus is een fantoomgeluid. Het is geen écht geluid, in de vorm van geluidstrillingen. Behalve als je een ‘somatische tinnitus’ hebt, waarbij de hartslag hoorbaar is, omdat er een bloedvat vlak langs het trommelvlies loopt.

Tinnitus en tinnituslast

Tinnitus horen is niet hetzelfde als last hebben van tinnitus. Je hebt last van het geluid als jouw brein tinnitus als een bedreiging ziet. Dit gebeurt niet bij iedereen. En als dit wel gebeurt, dan kan het heel storend zijn en je leven ontregelen. In de blog tinnitus en stress vertel ik meer over de stress die tinnitus kan oproepen.

Ik zie ook vaak een verstoorde balans bij mensen die last hebben van tinnitus. Met balans bedoel ik het evenwicht tussen jouw draagkracht en draaglast. Je draagkracht is wat jij aankan en jouw draaglast is alles wat jou energie kost. Zorgen voor een goede balans tussen die twee is dus belangrijk.

Tinnitusbehandeling

Het goede nieuws is dat tinnitus goed te behandelen is. Je kunt jouw tinnitus de baas worden met een gespecialiseerde tinnitusbehandeling. In het Tinnitus de Baas traject zit een combinatie van cognitieve gedragstherapie, blootstelling, ontspanning, mindfulness en begeleiding bij een gezonde balans.

We helpen je om je lichaam en hoofd tot rust te brengen, zodat je beter gaat slapen en meer draagkracht hebt om jouw tinnitus de baas te worden. We helpen jou om te wennen aan tinnitus, zodat je brein het geluid niet meer als een bedreiging ziet.

We helpen jou om uit je hoofd te komen en te stoppen met de hele tijd bezig zijn met tinnitus. We helpen je ook om meer balans te krijgen in jouw leven, zodat je meer in verbinding bent met jezelf en je gevoel.

Zodat je weer kunt genieten van je leven, zónder last van tinnitus!

Klik voor meer informatie over het Tinnitus de Baas traject.

Hartgroet,

Relevante blogberichten

Oorsuizen door verkoudheid

Kan oorsuizen ontstaan door verkoudheid? Ja, je kunt tijdelijk oorsuizen (tinnitus) ervaren als je een verkoudheid hebt opgelopen.  Ook (midden)oorontstekingen of een verstopte buis van

Lees verder »
Doe dinsdag 4 juni om 19:30 mee met de gratis online Tinnitus WorkshopKlik hier
+ +