Oorsuizen door verkoudheid

Kan oorsuizen ontstaan door verkoudheid?

Ja, je kunt tijdelijk oorsuizen (tinnitus) ervaren als je een verkoudheid hebt opgelopen.  Ook (midden)oorontstekingen of een verstopte buis van Eustachius kunnen ervoor zorgen dat je tijdelijk tinnitus hoort.

De buis van Eustachius is de verbinding tussen het middenoor en je neus/keelholte. Het regelt de druk in het middenoor en zorgt voor verversing van de lucht in dit gebied. Als de buis van Eustachius verstopt raakt, dan kan er teveel of juist te weinig druk ontstaan in het middenoor. Er kan dan vocht achter het trommelvlies gaan ophopen. Daardoor klinken geluiden doffer en kun je tijdelijk oorsuizen horen.

Meestal verdwijnt het oorsuizen vanzelf weer als je weer bent hersteld van de verkoudheid. Ben je op zoek naar andere oorzaken van oorsuizen? Lees dan deze blog. 

Heb je veel last van een oorontsteking of andere acute klachten zoals gehoorverlies? Mijn advies is om niet op internet te zoeken naar oplossingen. Bezoek altijd je huisarts voor medisch advies. Blijft de oorontsteking aanhouden? Vraag dan een verwijzing naar de KNO-arts. Dit is de medisch specialist op het gebied van aandoeningen aan het gehoorapparaat. 

 

 

Kan oorsuizen verergeren door verkoudheid?

Als je al langer oorsuizen ervaart en je wordt verkouden of je krijgt griep, dan is het mogelijk dat het oorsuizen ineens harder wordt. Dit is normaal en ik hoor het regelmatig van mijn cliënten. Het goede nieuws is dat dit vrijwel altijd tijdelijk is. Het volume zakt normaal gesproken weer als je bent hersteld.

 

 

Kun je iets doen om het oorsuizen door verkoudheid te verminderen?

Als het gaat om tijdelijk oorsuizen na een verkoudheid, dan adviseer ik om geluidsverrijking te gebruiken. Dit kan met verschillende geluiden. Bijvoorbeeld door een app met natuurgeluiden aan te zetten. Je kunt ook zachter de radio of andere geluiden zoals een ventilator aanzetten. Deze geluiden maskeren dan het geluid van het oorsuizen.

Ervaar je stress door het oorsuizen? Ga dan aan de slag met ontspanningsoefeningen. Je kunt gratis ontspanningsoefeningen downloaden via deze link.

Is het oorsuizen een paar weken na de verkoudheid nog steeds aanwezig? Dan werken maskeergeluiden alleen nog op de korte termijn. Op de lange termijn is het beter om te leren hoe je het oorsuizen als een neutraal geluid kunt ervaren. Zodat het je niet meer stoort. Klik hier om er meer over te lezen.

Hopelijk heb iets gehad aan deze blog en zijn jouw vragen beantwoord. Heb je na het lezen van de blog nog vragen? Stuur me een berichtje via whatsapp linksonder in het scherm. Een mailtje mag ook! Ik reageer altijd!

Hartgroet,

 

 

Relevante blogberichten

Wat is tinnitus?

Wat is tinnitus precies? Bekijk ook de video ‘wat is tinnitus?’ Tinnitus is hersenactiviteit. Je hoort de signalen in je brein. Er is nog discussie

Lees verder »
Doe dinsdag 2 juli om 19:30 mee met de gratis online Tinnitus WorkshopKlik hier
+ +