Tinnitus geluiden

Tinnitus geluiden

Tinnitus (oorsuizen) is er in vele vormen. Je zult waarschijnlijk al hebben gemerkt dat het volume van tinnitus per dag en zelfs per moment kan veranderen. Ik hoor zelf ook tinnitus. Meestal klinkt het als een suis en als het hard is hoor ik er een piep doorheen. Bij mij is het hard als ik moe ben, me niet lekker voel of stress ervaar. En ook als ik wakker wordt of nadat ik lichamelijk actief ben geweest. Bijvoorbeeld na het sporten.

Hieronder staan paar voorbeelden van tinnitus geluiden die mensen ervaren. Er zijn zoveel verschillende tinnitus geluiden, dat het best zo kan zijn dat jouw geluid er niet tussen staat.

  • Ruis
  • Fluit,
  • Brom
  • Zoem
  • Geluid dat lijkt op het testbeeld van een oude beeldbuis tv
  • Het geluid van stromend water
  • Krekels
  • Een combinatie van bovenstaande geluiden

Wat is tinnitus

Tinnitus is een fantoomgeluid. Dat betekent dat jij het geluid wel hoort, maar anderen niet. Het is geen écht, natuurkundig geluid, in de vorm van geluidstrillingen. Behalve als je een ‘objectieve tinnitus’ hebt, waarbij de hartslag hoorbaar is, omdat er een bloedvat vlak langs het trommelvlies loopt.

Tinnitus is hersenactiviteit. Je hoort de activiteit van je brein. Er is dus niets gevaarlijks aan tinnitus zelf. Tinnitus is geen ziekte. Het kan in sommige gevallen wel een symptoom zijn. In deze blog vertel ik meer over de oorzaken van tinnitus. Van zichzelf is tinnitus een neutraal geluid. Het wordt pas storend als jouw brein er een negatieve betekenis aan geeft. Je brein ziet het geluid dan als een bedreiging.

 

Kan tinnitus geluid veranderen

Tinnitus kan harder en zachter worden. Het kan ook anders klinken. Vaak is dat tijdelijk en het kan ook een signaal zijn. Het kan betekenen dat je teveel van jezelf vraagt. En dat je keuzes moet maken zodat je niet overbelast raakt.

Ik hoor regelmatig van mijn cliënten dat ze bang zijn dat het geluid verandert. Dit is angst voor de toekomst. Je hebt geen glazen bol, dus je weet niet of het verandert. Het beloop van tinnitus is onvoorspelbaar en veranderlijk. Het is de kunst om te leren hoe je hier het beste mee kunt omgaan. Ben jij vooral op zoek naar een manier om je tinnitus te verminderen? Lees dan deze blog.

De oplossing

Je kunt tinnitus niet genezen. Je kunt wel leren wennen aan tinnitus, zodat het geluid niet meer storend is. Ook niet als je meerdere tinnitus geluiden ervaart. In het Tinnitus de Baas traject leer je om op een andere manier naar tinnitus te luisteren. Je krijgt tips en tools om anders met tinnitus om te gaan. Het maakt dan niet meer uit hoe hard je tinnitus is. Je bent niet meer bang dat er geluiden bij komen of dat je tinnitus geluid verandert. Je kunt je weer concentreren op een boek en op een gesprek. Je kunt ongestoord werken, ontspannen en slapen!

Lees hier meer over het Tinnitus de Baas traject.

 

Hartgroet,

 

PS Voor de vindbaarheid van deze blog heb ik er bewust voor gekozen om de woorden tinnitus en geluid niet aan elkaar te schrijven.

 

 

 

Eén reactie

Relevante blogberichten

Wat is tinnitus?

Wat is tinnitus precies? Bekijk ook de video ‘wat is tinnitus?’ Tinnitus is hersenactiviteit. Je hoort de signalen in je brein. Er is nog discussie

Lees verder »
Doe dinsdag 7 mei om 19:30 mee met de gratis online Tinnitus WorkshopKlik hier
+ +