Kan mijn tinnitus verminderen of verdwijnen?

Kan oorsuizen verminderen?

Kan mijn tinnitus verminderen? Kan oorsuizen vanzelf verdwijnen? Deze vragen worden regelmatig aan mij gesteld door mensen die worstelen met het geluid. Ik vind het hele logische vragen die ik helemaal begrijp. Ik ervaar zelf namelijk ook tinnitus. Ik heb geen last van het geluid, maar als ik er wél last van zou hebben (en geen tinnitus coach zou zijn), dan zou ik deze vragen waarschijnlijk ook stellen.

Kan oorsuizen vanzelf verdwijnen?

Bij de meeste mensen is tinnitus blijvend. Het verdwijnt niet of niet helemaal. Kan tinnitus dan wel minder worden? Het antwoord op die vraag is: ja, maar niet direct.

De mensen die ik help hebben van alles geprobeerd om het geluid te verminderen. Door bijvoorbeeld steeds de oren te klaren of kaakbewegingen te maken. Maar ook door afleiding te zoeken in constant bezig zijn of heel veel gaan werken. Tinnitus maskeren is ook een strategie die veel wordt gebruikt. Lees ook mijn blog over de voor- en nadelen van tinnitus maskeren.

 

 

Kan tinnitus weggaan?

Als je verschillende dingen hebt geprobeerd om het oorsuizen te verminderen, en het werkt niet, dan gaat het waarschijnlijk niet meer weg. De strategieën om tinnitus te verminderen werken dan alleen nog op de korte termijn. Op de lange termijn geeft het juist veel stress en ontstaat er een energielek. Je krijgt last van angst, spanning, verminderde concentratie, of slaapproblemen. Je stemming kan depressief of somber worden. Als je slecht slaapt is je draagkracht lager. Je kan minder hebben en je kwaliteit van leven gaat achteruit.

Hoe je brein probeert om tinnitus te verminderen of verdwijnen

Om je tinnitus te verminderen gaan je hersenen meer op het geluid letten (monitoren). Helaas zorgt dit er juist voor dat je gevoeliger wordt voor het geluid. Je blijft op het geluid letten en het wordt steeds moeilijker om je op andere dingen te concentreren. Je last wordt groter en je gaat steeds meer dingen uit de weg, waardoor er nieuwe problemen ontstaan.

Je oorsuizen proberen te verminderen is dus heel tegenstrijdig. Je brein probeert je te helpen door de tinnitus te controleren, door er de hele tijd op te letten en door het geluid (of activiteiten die het verergeren) uit de weg te gaan. Dit zorgt er juist voor dat je meer last krijgt van het geluid. Het is een vicieuze cirkel.

 

 

Tinnitus vermindert als je brein het geluid als neutraal ervaart

De beleving van de luidheid van tinnitus kan verminderen als je je niet meer verzet tegen het geluid. Als je brein went aan het geluid, ga je er vanzelf minder op letten, waardoor het minder opvalt en dan kan het als zachter worden ervaren. Dat is niet permanent. Tinnitus is grillig. De luidheid kan zo weer toenemen. Bijvoorbeeld als je stress ervaart.

In het Tinnitus de Baas traject leer je om te wennen aan het geluid. Hier gebruik ik een specifieke methode voor en we doen het in kleine stappen. Zodat je brein het oorsuizen uiteindelijk niet meer als een bedreiging ziet. Zodat het niet meer uitmaakt als je tinnitus luider is. Je hebt er dan geen last meer van. Je kunt weer genieten van je leven en van alle dingen die je leven rijk en betekenisvol maken.

 

 

 

Heb jij last van tinnitus en wil je graag weer je leven terug? Plan een gratis gesprek om samen de mogelijkheden te bekijken.

 

Hartgroet,

 

Relevante blogberichten

Wat is tinnitus?

Wat is tinnitus precies? Bekijk ook de video ‘wat is tinnitus?’ Tinnitus is hersenactiviteit. Je hoort de signalen in je brein. Er is nog discussie

Lees verder »
Doe dinsdag 7 mei om 19:30 mee met de gratis online Tinnitus WorkshopKlik hier
+ +