Tinnitus maskeren, de voor- en nadelen

Tinnitus maskeren betekent dat je geluidsbronnen inzet (bijvoorbeeld muziek, radio) zodat je je tinnitus niet meer hoort. Het effect van maskeren is dat je minder tot geen last hebt van tinnitus. Dit lijkt op het eerste gezicht een goede oplossing om van het ongemak van tinnitus af te komen. Maar is dat ook echt zo?

Het antwoord is ja en nee. In deze blog leg ik uit wat de voor- en nadelen zijn van het maskeren van je tinnitus. En ook wat de beste oplossing is om van je tinnitusklachten af te komen.

 

 

Vermijding, maskeren en natuurlijke omgevingsgeluiden

Het is vrijwel nooit helemaal stil, omdat er overal wel omgevingsgeluiden zijn. Bijvoorbeeld het geluid van verkeer of vogels. Binnen hoor je misschien een koelkast zoemen of staat er ventilatie aan. Vergeleken met een stillere omgeving zal je tinnitus minder opvallen op plekken waar meer natuurlijke omgevingsgeluiden zijn. Dit valt niet onder maskeren. Het is gewoon een bijeffect van je dagelijkse leven.

Dat geldt ook voor afleiding zoeken (lees deze blog over de voor- en nadelen van afleiding zoeken). Als je afleiding zoekt van tinnitus, dan ben je aan het vluchten (vermijding) voor het ongemak. Maar als je gewoon je dagelijkse bezigheden zoals werken of het huishouden doet omdat het op de planning staat, dan ben je je tinnitus niet aan het vermijden. Als je je tinnitus tijdens deze activiteiten minder hoort, dan is dat ook gewoon een bijeffect. 

Het wordt anders als je afleiding zoekt of bewust geluiden aanzet om de luidheid of last van je tinnitus te verminderen. Het verschil zit hem in de intentie waarmee je die activiteiten doet. Als je iets doet (bijvoorbeeld wandelen) omdat je dat wil en daar zin in hebt, dan bepaal jij dat je dit doet. Je hebt dan regie over je leven. Als je gaat wandelen zodat je minder last hebt van tinnitus, dan bepaalt tinnitus dat jij gaat wandelen. Je tinnitus bepaalt nu jouw leven. 

Dus stel jezelf de vraag: doe ik deze activiteit omdat ik het wíl doen, of doe ik het om afgeleid te zijn van tinnitus (en ben ik dus aan het vluchten voor het ongemak)?

De voordelen (kortetermijneffecten) van maskeren

Als je last hebt van tinnitus, dan ervaart je brein het geluid als een bedreiging. De primaire taak van je brein is het borgen van jouw veiligheid, zodat jij kunt overleven. Als je je tinnitus niet meer hoort, dan is er voor je brein geen bedreiging meer en heb je er minder tot geen last meer van. Het maskeren van tinnitus is dus een strategie die je helpt om veiligheid te ervaren.

Dit positieve effect is echter wel beperkt.

Het werkt namelijk alleen zolang je het maskeergeluid aanzet. En dat kan niet de hele tijd en ook niet overal. En hoe meer je afhankelijk wordt van maskeergeluiden, hoe groter de negatieve invloed tinnitus wordt op jouw leven. Als je de hele dag muziek om je heen moet hebben om geen last te ervaren van tinnitus, dan ben je constant aan het vluchten voor het ongemak.

Tinnitus maskeren is een controle-strategie die alleen goed werkt op de korte termijn. Ik maak hier dan ook alleen (en het liefst zo min mogelijk) gebruik van aan het begin van een behandeltraject. Bijvoorbeeld als mensen echt niet kunnen slapen door tinnitus. Als je slecht slaapt dan heeft dat invloed op je draagkracht. Je kunt dan minder hebben en ook de last van tinnitus is dan extra zwaar.

 

 

De nadelen (langetermijneffecten) van maskeren

Door je tinnitus te maskeren en ook door afleiding te zoeken, vermijd je het ongemak van het geluid. Deze oplossingen houden de vicieuze cirkel waar je in vastzit in stand. Tinnitus bepaalt dat jij de hele tijd tegengeluiden aan moet zetten of afleiding moet zoeken om normaal te kunnen functioneren. Daardoor functioneer je niet meer ‘normaal’. De veiligheid die je zoekt in afleiding of maskeren is een ‘schijnveiligheid’.

Misschien bepaalt tinnitus zelfs wat jij (niet meer) eet of drinkt uit angst voor toename van de luidheid, en stop je met het doen van de dingen waar jij plezier uit haalt.

Op de lange termijn is maskeren van tinnitus een strategie die het probleem in stand houdt. Vechten tegen je tinnitus (of ervan vluchten) is niet de oplossing. Het kost enorm veel energie, want je vlucht voor een geluid dat zich afspeelt in jouw brein.

Je tinnitus is onderdeel van jouw beleving. Je kunt dus beter leren om vrede te sluiten met het geluid, in plaats van er de hele tijd tegen te vechten.

 

 

De oplossing

Gelukkig is er iets wat wél werkt op de lange termijn: Leren wennen aan je tinnitus. Dit is de meest effectieve oplossing om van je tinnitusklachten af te komen. Je brein gaat tinnitus als een neutraal geluid zien. En dat vermindert je angst en andere lastige emoties. Je bent er niet meer constant mee bezig en dus krijg je je focus weer terug. Je kunt makkelijker inslapen en je wordt uitgerust wakker. Je bent niet meer bang voor de toekomst en of het geluid harder wordt. Omdat het geluid simpelweg geen bedreiging meer is.

Daar kan ik jou bij helpen. Met het Tinnitus de Baas traject gaan we stapsgewijs aan de slag om op een andere manier met tinnitus om te leren gaan. Zodat jij je tinnitus de baas wordt.

Is dit iets wat jij graag wil bereiken? Stuur me dan een mail om een gratis gesprek te plannen waarin we samen de mogelijkheden bekijken.

Klik hier voor het maken van een afspraak.

Hartgroet,

 

Relevante blogberichten

Wat is tinnitus?

Wat is tinnitus precies? Bekijk ook de video ‘wat is tinnitus?’ Tinnitus is hersenactiviteit. Je hoort de signalen in je brein. Er is nog discussie

Lees verder »
Doe dinsdag 4 juni om 19:30 mee met de gratis online Tinnitus WorkshopKlik hier
+ +