De kracht van het nu

Tijdens onze derde sessie vertelde een cliënt dat hij door zijn tuin liep (die enorm groot is) en een boom zag staan die hem voor het eerst echt opviel. Hij heeft deze tuin al jaren en is daar regelmatig te vinden. Maar hij was daar nooit echt met volledige aandacht, omdat hij altijd in zijn hoofd zat.

Nu hij bewust rondkijkt in zijn tuin, realiseert hij zich pas echt hoeveel mooie bomen en planten daar groeien.

 

 

Hier en nu versus de ‘gedachtewereld’

Doordat hij zich meer bewust is geworden van zijn omgeving, en ook van zijn gedachten en gevoelens, is hij meer in het ‘hier en nu’ aan het leven. Misschien heb je dat wel vaker gehoord. Dat het goed voor je is als je meer in het ‘nu’ bent. Toch hoor ik regelmatig dat mensen dit een beetje zweverig vinden.

Dat komt denk ik omdat het zo ‘gewoon’ is om níet in het ‘nu’ te zijn. Het is normaal om constant in gedachten te zijn en op de automatische piloot te staan. Het is normaal om constant iets te ‘doen’.

 

 

Ons brein krijgt op dagelijkse basis miljoenen prikkels te verduren. De mobiele telefoon en social media dragen hier enorm aan bij. En als het brein geen prikkels binnenkrijgt, dan dwaalt het af naar gedachten die over het verleden of over de toekomst gaan.

Ons brein staat dus de hele tijd ‘aan’.

Het is niet makkelijk om stil te zitten en echt helemaal niets te doen. En om dan te genieten van dat moment. Ik spreek vaak mensen die onrustig worden als ze stil gaan zitten, omdat ze vinden dat ze dan iets ‘moeten’ doen.

 

 

De kracht van het nu

Door mindfulness te beoefenen ben ik pas gaan ontdekken hoeveel ik zelf op de automatische piloot stond. Ik leefde in mijn hoofd en was constant aan het dagdromen, en ook vaak aan het piekeren. Nu heb ik nog steeds veel gedachten, maar ik heb het ook steeds sneller door als ik in die ‘denkmolen’ zit.

Er is niets mis met af en toe dagdromen en lekker ronddwalen in je gedachtewereld. Behalve als je niet weet hoe je daaruit komt. Want je gedachtewereld is niet de realiteit. En het wordt een probleem als je je negatieve gedachten (bijvoorbeeld angstgedachten of zelfveroordelingen) gaat geloven.

Door in het ‘nu’ te leren zijn verbind je je met de realiteit. De invloed van negatieve gedachten zoals piekeren of jezelf vergelijken met anderen, wordt minder. Je komt uit die gedachtewereld die zich alleen maar in het verleden of in de toekomst afspeelt.

Je gaat ook letterlijk meer zien. Zoals mijn cliënt die ineens bomen in zijn tuin ontdekt die hij jarenlang onbewust heeft waargenomen.

Een van de belangrijkste dingen waar ik mensen van bewust probeer te maken is dat je leven zich ‘nu’ afspeelt. Hier. In dit moment. En het is altijd nu.

 

Zit jij ook veel in je hoofd en wil je graag meer in het ‘nu’ leren zijn? Doe dan elke dag één activiteit met volledige aandacht. Dit kan een wandeling zijn. Of douchen. Het kan ook je ontbijt of lunch zijn of een kop koffie of thee drinken.

Daarnaast is het helpend om regelmatig een incheck-moment te nemen. Dit kun je doen met de oefening ‘ademruimte’ die gratis te downloaden is via mijn website).

Hartgroet,

Relevante blogberichten

Wat is tinnitus?

Wat is tinnitus precies? Bekijk ook de video ‘wat is tinnitus?’ Tinnitus is hersenactiviteit. Je hoort de signalen in je brein. Er is nog discussie

Lees verder »
Doe dinsdag 7 mei om 19:30 mee met de gratis online Tinnitus WorkshopKlik hier
+ +