Afleiding zoeken van tinnitus, een goed of slecht advies?

Afleiding zoeken van tinnitus, een goed of slecht advies?

‘Wat doe jij om het ongemak van tinnitus te verminderen?’. Dit is een van de eerste vragen die ik stel tijdens een intake. ‘Afleiding zoeken, zodat ik niet meer bezig ben met het geluid’, luidt vaak het antwoord. ‘En helpt dat?’ vraag ik dan. ‘Ja, overdag wel, maar ik wordt ‘s nachts vaak wakker en val dan moeilijk of helemaal niet meer in slaap’.

Afleiding zoeken van tinnitus: de voor- en nadelen

Als je last hebt van tinnitus kan het helpend zijn om afleiding te zoeken. Door je aandacht op iets anders te richten valt je tinnitus niet meer op en heb je er minder last van. Afleiding zoeken lijkt op het eerste gezicht dus een goede oplossing. Maar is dat ook echt zo? Het is in ieder geval een van de meest voor de hand liggende oplossingen, want tinnitus is helaas nog niet te genezen. Er zitten ook nadelen aan deze manier van omgaan met tinnitus. Je staat bijvoorbeeld constant in de actie-modus. Daarnaast is het moeilijk om rust te nemen en te ontspannen, omdat je dan juist wordt geconfronteerd met het geluid. Er ontstaat angst en misschien ook andere lastige emoties zoals irritatie, frustratie, wanhoop of verdriet. Je stressniveau stijgt en er ontstaat een energielek. Door constant te vluchten voor het geluid verlies je de verbinding met jezelf en met je leven. Al je aandacht en energie gaat naar tinnitus.   Korte en langetermijneffecten Uiteindelijk ontstaat er een vicieuze cirkel waarin het worstelen met tinnitus je leven steeds meer ontregelt. Afleiding zoeken werkt op de korte termijn. Maar op de lange termijn houd je een patroon in stand, waarin de negatieve effecten zich opstapelen. Op de lange termijn kost afleiding zoeken van tinnitus je dus meer dan dat het je oplevert. Ik denk dat het antwoord op de vraag uit de titel nu wel duidelijk is geworden. Afleiding zoeken van tinnitus is géén goed advies. Wat is dan wél een goed advies? Hoe kun je tinnitusklachten effectief verminderen op de lange termijn? Door te leren wennen aan het geluid. Je kunt namelijk leren hoe je brein tinnitus als een neutraal geluid ziet. Net zoals je eigen stemgeluid of het geluid van de wind. Het resultaat is dat je tinnitus niet meer opvalt en alle negatieve gedachten en gevoelens verdwijnen. Je kunt weer inslapen, concentreren en ontspannen! Ik help mensen dagelijks om dit te bereiken. Wil jij dit ook graag bereiken? Plan dan een gratis kennismaking om samen de mogelijkheden te bekijken. Hartgroet,

Relevante blogberichten

Gratis oefeningen voor rust en ontspanning met tinnitusKlik hier
+ +