Oorsuizen en stress – Presence Coaching

Oorsuizen, stress en het autonome zenuwstelsel

Je autonome zenuwstelsel zorgt voor de aansturing van veel belangrijke processen in je lichaam. Bijvoorbeeld je spijsvertering, lichaamstemperatuur, hartslag en herstel van beschadigde cellen. Je autonome zenuwstelsel scant ook constant je omgeving op gevaar. Als er geen gevaar is, dan voel je je veilig en kun je je ontspannen.

Als je autonome zenuwstelsel wél een bedreiging detecteert, dan wordt je stress-systeem geactiveerd, zodat je kunt vechten, vluchten of bevriezen (als vechten of vluchten geen optie is).

Tinnitus is ongevaarlijk, dus je hoeft niet te vechten of vluchten als je het geluid hoort. Toch staat je zenuwstelsel in de opperste staat van paraatheid. Er ontstaat een vicieuze cirkel waarin tinnitus steeds meer negatieve invloed krijgt op jouw leven. In deze blog vertel ik meer over het verband tussen stress en tinnitus, en hoe je de vicieuze cirkel doorbreekt.

 

 

Hoe stress zich uit bij tinnitus

Als je last hebt van tinnitus, dan ontstaat er een stress-reactie in je lichaam. Die last kan zich ook manifesteren via gedachten, emoties en gedrag. Met ‘gedrag’ bedoel ik de handelingen die gericht zijn op het verminderen van de stress en het ongemak.

Voorbeelden van gedachten:

 • ‘Rotgeluid’
 • ‘Is er iets mis/kapot?’
 • ‘Ik word hier gek van’
 • ‘Ik wil dit niet’
 • ‘Blijft het zo?”
 • ‘Wanneer wordt het weer minder’?
 • ‘Gaat het ooit nog weg?’
 • ‘Ik kan hier niet mee leven’

 

Voorbeelden van gevoelens:

 • Angst, paniek, wanhoop
 • Somberheid, depressieve stemming
 • Irritatie, frustratie, boosheid, verdriet

 

 

Voorbeelden van lichamelijke reacties

 • Spanning, onrust, hartkloppingen, transpireren, ontregelde ademhaling
 • Hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, geheugen of concentratieproblemen
 • Vermoeidheid

 

Voorbeelden van gedrag (coping)

 • Monitoren (het geluid constant in de gaten houden)
 • Afleiding zoeken door de hele tijd bezig te blijven
 • Je tinnitus maskeren met andere geluiden
 • Situaties vermijden die je tinnituslast vergroten

 

Welke van deze gedachten, gevoelens, lichamelijke reacties of gedrag herken je bij jezelf?

 

Korte- en langetermijnoplossingen

Zolang je het oorsuizen als een storend geluid ervaart, denkt je brein constant dat je in gevaar verkeert. Je lichaam blijft dan in de stress-modus. Ik noem het ook wel de overlevingsmodus. Om het gevaar te verminderen gaat je brein alle mogelijke vluchtroutes bedenken (zie voorbeelden van gedrag).

Dit zijn strategieën die wel werken op de korte termijn, maar niet op de lange termijn. Op de lange termijn kosten ze je enorm veel energie en ben je niet aan het leven, maar aan het overleven.

 

Oorsuizen en stress: de vicieuze cirkel

Het begint allemaal bij die negatieve betekenis. Doordat je brein tinnitus als een bedreiging ziet, krijgt het geluid een negatieve betekenis.

Als gevolg van de negatieve betekenis ontstaat een vicieuze cirkel. Er komt een stress- reactie op gang, zodat je kunt vechten of vluchten van het ‘gevaar’. Je brein wil het geluid constant in de gaten houden (monitoren) en probeert het geluid te verminderen. Dit versterkt de aandacht voor het geluid, en je wordt er gevoeliger voor. Het oorsuizen wordt steeds belangrijker en gaat je leven steeds meer ontregelen.

Dit is de vicieuze cirkel (of eerder de val) waar je in terecht komt als tinnitus de baas over jou is.

 

Het goede nieuws

Gelukkig is er ook goed nieuws: je kan leren wennen aan tinnitus. Dat betekent dat het geluid er nog is, zónder dat je er last van hebt. Met het Tinnitus de Baas traject help ik mensen die worstelen met tinnitus om hun klachten te verminderen, zodat ze zich weer kunnen ontspannen.

 

 

Met een specifieke methode help ik jou om je tinnitus als een neutraal geluid te gaan ervaren. Zodat het onbelangrijk wordt. Je ervaart dan geen stress meer door het oorsuizen. Je kunt je weer concentreren en inslapen. En je kunt gewoon weer werken en de dingen doen waar je van geniet, zónder last van tinnitus.

Wil jij graag de baas worden over jouw tinnitus? Plan dan in de kalender je gratis gesprek om samen de mogelijkheden te bekijken.

Wil je meer weten over het Tinnitus de Baas traject? Klik dan hier.

Hartgroet,

Relevante blogberichten

Gratis oefeningen voor rust en ontspanning met tinnitusKlik hier
+ +