Oorsuizen en stress

Stress en tinnitus

Hoe zit dat toch met stress en tinnitus? Krijg je tinnitus (oorsuizen) door stress? Of werkt het ook andersom en kun je door tinnitus stress krijgen? Hoe herken je die stresssignalen eigenlijk? Ik deze blog vertel ik hier meer over. En ook over de oplossing. Want ja, er is wél iets te doen aan tinnitus!

Tinnitus door stress

Iedereen hoort zo nu en dan tinnitus. Eigenlijk zou het ‘breinsuizen’ moeten heten, want je hoort de activiteit (signalen) die door je brein gaan. Normaal gesproken wordt tinnitus weg gefilterd. Toch kan tinnitus door allerlei verschillende oorzaken versterkt raken en blijvend hoorbaar worden. Een van de meest voorkomende oorzaken is stress. Wij zien regelmatig mensen die te veel hooi op hun vork hebben genomen en daardoor overbelast zijn geraakt of in een burn-out terecht zijn gekomen. Vaak krijgen mensen te maken met lastige situaties of uitdagingen die veel stress met zich meebrengen. We zien ook met regelmaat mensen die tinnitus hebben gekregen door een geluidstrauma of nadat ze een plek bezochten waar het geluid hard stond.

Als gevolg van zo’n stressvolle gebeurtenis kan tinnitus versterkt in jouw aandacht komen. Dat komt omdat jouw zenuwstelsel dan in de overleef-stand staat. Je brein staat dan helemaal ‘aan’ en dat merk jij onder andere door een versterkte tinnitus.

Ik heb een blog geschreven over alle mogelijke oorzaken van tinnitus.

Hoe stress zich uit bij tinnitus

Als je last hebt van tinnitus, dan ontstaat er een stressreactie in je lichaam. Die last kan zich ook uiten via gedachten, emoties en gedrag. Met ‘gedrag’ bedoel ik de handelingen die gericht zijn op het verminderen van de stress en het ongemak.

Voorbeelden van gedachten over tinnitus:

 • ‘Rotgeluid’
 • ‘Is er iets mis/kapot?’
 • ‘Ik word hier gek van’
 • ‘Ik wil dit niet’
 • ‘Blijft het zo?”
 • ‘Wanneer wordt het weer minder’?
 • ‘Gaat het ooit nog weg?’
 • ‘Ik kan hier niet mee leven’

 

Voorbeelden van emoties en gevoelens bij tinnitus:

 • Angst, paniek, wanhoop
 • Somberheid, depressieve stemming
 • Irritatie, frustratie, boosheid, verdriet

 

 

Voorbeelden van lichamelijke reacties bij tinnitus

 • Spanning, onrust, hartkloppingen, transpireren, ontregelde ademhaling
 • Hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, geheugen of concentratieproblemen
 • Vermoeidheid

 

Voorbeelden van gedrag (coping)

 • Monitoren (het geluid constant in de gaten houden)
 • Constant op internet zoeken naar oplossingen
 • Alle soorten therapieën en behandelingen proberen die beweren dat ze tinnitus kunnen genezen
 • Afleiding zoeken door de hele tijd bezig te blijven
 • Je tinnitus maskeren met andere geluiden
 • Situaties vermijden die je tinnituslast vergroten
 • Producten zoals koffie, chocola of alcohol vermijden omdat ze mogelijk tinnitus kunnen verergeren
 • Verdoven met alcohol, wiet of andere middelen

 

Welke van deze gedachten, gevoelens, lichamelijke reacties of gedrag herken je bij jezelf?

Korte- en langetermijnoplossingen

Zolang je het oorsuizen als een storend geluid ervaart, denkt je brein constant dat je in gevaar verkeert. Je lichaam blijft dan in de stress-modus. Ik noem het ook wel de overlevingsmodus. Om het gevaar te verminderen gaat je brein alle mogelijke vluchtroutes bedenken (zie voorbeelden van gedrag).

Dit zijn strategieën die wel werken op de korte termijn, maar niet op de lange termijn. Op de lange termijn kosten ze je enorm veel energie en ben je niet aan het leven, maar aan het overleven.

 

Oorsuizen en stress: de vicieuze cirkel

Het begint allemaal bij die negatieve betekenis. Doordat je brein tinnitus als een bedreiging ziet, krijgt het geluid een negatieve betekenis.

Als gevolg van de negatieve betekenis ontstaat een vicieuze cirkel. Er komt een stress- reactie op gang, zodat je kunt vechten of vluchten van het ‘gevaar’. Je brein wil het geluid constant in de gaten houden (monitoren) en probeert het geluid te verminderen. Dit versterkt de aandacht voor het geluid, en je wordt er gevoeliger voor. Het oorsuizen wordt steeds belangrijker en gaat je leven steeds meer ontregelen.

Dit is de vicieuze cirkel (of eerder de val) waar je in terecht komt als tinnitus de baas over jou is.

 

Het goede nieuws

Gelukkig is er ook goed nieuws: je kan leren wennen aan tinnitus. Dat betekent dat het geluid er nog is, zónder dat je er last van hebt. Met het Tinnitus de Baas traject help ik mensen die worstelen met tinnitus om hun klachten te verminderen, zodat ze zich weer kunnen ontspannen.

 

 

Met het Tinnitus de Baas traject helpen wij  jou om je tinnitus als een neutraal geluid te gaan ervaren. Zodat het onbelangrijk wordt. Je ervaart dan geen stress meer door het oorsuizen. Je kunt je weer concentreren en inslapen. En je kunt gewoon weer werken en de dingen doen waar je van geniet, zónder last van tinnitus.

Wist je dat ik elke eerste dinsdag van de maand een gratis online Tinnitus Workshop geef? Hier vertel geef ik informatie over tinnitus en ik begeleid oefeningen die jou helpen om rust en ontspanning te ervaren. Je bent van harte welkom om mee te doen!

Hartgroet,

Relevante blogberichten

Wat is tinnitus?

Wat is tinnitus precies? Bekijk ook de video ‘wat is tinnitus?’ Tinnitus is hersenactiviteit. Je hoort de signalen in je brein. Er is nog discussie

Lees verder »
Doe dinsdag 4 juni om 19:30 mee met de gratis online Tinnitus WorkshopKlik hier
+ +