Oorsuizen plots verdwenen? – Presence Coaching

Kan oorsuizen plots verdwijnen?

Op een zonnige dag in juni is een van mijn cliënten lekker aan het tuinieren. Na een uur neemt hij even pauze. Hij gaat ontspannen in zijn tuinstoel zitten en realiseert zich ineens dat hij zijn oorsuizen (tinnitus) niet meer hoort. Zelfs niet als hij zijn best doet om ernaar te luisteren. Dit geeft hem een fijn gevoel. Een gevoel van opluchting. Logisch, want als hij het geluid wél hoort, ergert hij zich eraan.

Helaas duurde dit moment niet lang. Even later hoort hij zijn tinnitus weer. Maar hij heeft er dan nog steeds een goed gevoel bij. In het moment waarin hij zijn oorsuizen niet meer hoorde, ontstond namelijk hoop. De hoop dat het nog weg kan gaan. En aan die hoop probeert hij zich vast te houden.

Als tinnitus coach hoor ik vaker van mijn cliënten dat ze hun tinnitus soms ineens niet meer horen. Misschien heb jij dit ook ervaren en is dat de reden dat je deze blog leest. In deze blog beantwoord ik de volgende vragen:

  • Is het mogelijk dat oorsuizen plots verdwijnt?
  • Wat gebeurt er dan eigenlijk precies waardoor je het geluid niet meer hoort?
  • Is dit een positief signaal en kan dit betekenen dat je tinnitus helemaal verdwijnt?

 

 

Acute en chronische tinnitus

Ja, het is mogelijk dat oorsuizen spontaan verdwijnt. Maar in de meeste gevallen gaat het dan om een tijdelijke, acute tinnitus. Bijvoorbeeld als je naar een festival of concert bent geweest. Of als je een oorontsteking, flinke verkoudheid of andere kortdurende fysieke klachten in het oor- of hoofdgebied hebt opgelopen. Als je herstelt van deze acute klachten, dan kan tinnitus ook weer verminderen of verdwijnen.

Als tinnitus langer dan drie maanden aanhoudt, wordt het chronische tinnitus genoemd. Dat betekent niet dat het permanent is. Het betekent wel dat de kans dat het oorsuizen plots helemaal verdwijnt, zeer klein is. Je kunt er dan vanuit gaan dat je tinnitus blijvend is. Dat betekent niet dat het lijden aan tinnitus ook blijvend is. Je kunt namelijk leren hoe je het oorsuizen als een neutraal geluid ervaart, zodat je er geen last meer van hebt. Hier zal ik aan het eind van deze blog meer over vertellen.

 

Het grillige beloop van tinnitus

Het is normaal dat je oorsuizen soms plots verdwenen lijkt te zijn. Ook de hoop dat het geluid permanent kan verdwijnen is normaal. En ik wil niet de advocaat van de duivel spelen, maar het is meestal valse hoop.

Een van de kenmerken van tinnitus, is dat het geluid een grillig beloop heeft. Het ene moment kan het hard zijn en even later hoor je het ineens niet meer. Soms is er een duidelijke oorzaak als je tinnitus hard is. Bijvoorbeeld omdat je over je grenzen bent gegaan doordat je jezelf hebt overvraagd. Of omdat je stress ervaart, of een combinatie van beiden. Lees hier meer over de relatie tussen stress en tinnitus.

Er is een verschil tussen jouw geluidsbeleving en het daadwerkelijke volume. Als jij goed uitgerust bent en goed in je vel zit, dan beleef je het geluid anders dan wanneer je je vermoeid of gespannen voelt. Daarnaast kan jouw focus ook invloed hebben op de geluidsbeleving. Als je aan het werk bent of iets anders doet wat al jouw aandacht vraagt, dan kan het zijn dat je je tinnitus op dat moment minder tot niet meer hoort. Soms lijkt het geluid dus harder of zachter, maar is de werkelijke luidheid van je tinnitus niet veranderd.

Je beleeft het geluid dus anders afhankelijk van je energielevel, gemoedstoestand en aandacht. Ook omgevingsgeluiden (en waarschijnlijk nog 100 andere dingen) kunnen de geluidsbeleving veranderen. Het komt erop neer dat het geen zin heeft om steeds te blijven zoeken naar een oorzaak als je je tinnitus als harder of zachter ervaart. Dit zorgt er namelijk voor dat je de hele tijd met je tinnitus bezig bent, waardoor het geluid jouw leven negatief blijft beïnvloeden.

 

 

Wacht niet tot het oorsuizen verdwijnt

Er zijn verschillende fases in het worstelen met tinnitus. Grofweg verdeel ik ze in twee fases: de oplossingsfase en de acceptatiefase. In de oplossingsfase ben je erop gericht om het geluid zachter of helemaal weg te krijgen. Ik hoor vaak dat mensen in deze fase alles proberen van acupunctuur tot zware medicatie. En als dat allemaal niet werkt, dan kun je alleen nog maar proberen om je tinnitus te controleren. Bijvoorbeeld door constant afleiding te zoeken of het geluid te maskeren.

Misschien ben je gestopt met het consumeren van producten zoals koffie en chocola, omdat die het oorsuizen mogelijk versterken. Ik hoor ook vaak dat plekken en activiteiten die het geluid kunnen verergeren, worden vermeden. De slaapkwaliteit neemt af, het concentratievermogen vermindert en je blijft hangen in de stress-modus.

In de oplossingsfase ben je niet meer aan het leven, maar aan het overleven.

In de acceptatiefase besef je je ten diepste dat het geen zin heeft om steeds te zoeken naar controle. Je bent klaar met het vechten tegen het oorsuizen. Je bent klaar met steeds afleiding moeten zoeken, omdat je weet dat je zo geen regie hebt over je leven. Je bent er klaar mee dat je tinnitus al je aandacht opeist en steeds bepaalt wat jij doet of juist niet meer doet.

Je bent klaar voor verandering. Je bent bereid om op een andere manier met tinnitus om te leren gaan, zodat je er geen last meer van hebt. Je wil nu gaan investeren in een langetermijnoplossing. Je zoekt naar een gespecialiseerde tinnitusbehandeling waar je anders leert omgaan met tinnitus, zodat je er geen last meer van hebt.

Dit is de eerste stap naar herstel.

 

  

De oplossing

Je hoeft niet te lijden aan tinnitus. Je kunt je brein leren wennen aan het geluid. Dit betekent dat je brein het oorsuizen niet meer als een bedreiging ziet. Het wordt een neutraal geluid, net als het geluid van de wind of van je eigen stem.

In het Tinnitus de Baas traject ga je op een andere manier leren luisteren naar tinnitus. Met behulp van (onder andere) de blootstellingstechniek wordt tinnitus onbelangrijker, waardoor er vanzelf minder aandacht naartoe gaat. Je kunt je weer concentreren en ontspannen. Je slaapt weer gewoon door en wordt uitgerust wakker. Je bent niet meer bang voor toename van het geluid en doet alles weer zoals je dat deed, voordat je last had van tinnitus.

Als jij dit leest en worstelt met tinnitus, dan klinkt het misschien onwerkelijk dat dit mogelijk is. En dat kan ik me heel goed voorstellen. Daarom vraag ik aan het eind van een traject of diegene zijn of haar verhaal wil delen. Zodat anderen die worstelen met tinnitus zien dat er een oplossing is. En die oplossing gun ik jou ook!

Lees hier de inspirerende verhalen van een aantal mensen die we hebben geholpen. Lees hier meer over het Tinnitus de Baas traject.

Bedankt voor het lezen en stuur me gerust een mailtje als je vragen hebt.

Hartgroet,

Relevante blogberichten

Gratis oefeningen voor rust en ontspanning met tinnitusKlik hier
+ +