Oorzaken van tinnitus

Wat is de oorzaak van tinnitus

Hoe ontstaat oorsuizen (tinnitus) nou eigenlijk? Waar komt het vandaan? Als jij last hebt van tinnitus, dan heb je waarschijnlijk al gezocht naar het antwoord op deze vragen. Of je leest deze blog omdat je nu op zoek bent naar het antwoord.

Tinnitus is hersenactiviteit. Die activiteit kan toenemen bij gehoorverlies, maar ook na een hoofdtrauma of medicijngebruik. Het is niet altijd duidelijk wat er precies voor heeft gezorgd dat iemand ineens zijn of haar tinnitus waarneemt.

Er is een verschil tussen tinnitus ervaren, en last van tinnitus ervaren. De meeste mensen hebben geen last van het geluid. De last die je ervan hebt kan worden beïnvloed door (mentale) overbelasting, ziekte en ook door je gedachten over het geluid. Als je het geluid verschrikkelijk vindt, dan zul je het anders beleven dan iemand die het geluid ‘onprettig’ vindt.

Wil je graag meer weten over tinnitus zelf? Lees dan de blog ‘wat is tinnitus?’.

Het is niet altijd helpend om de oorzaak van tinnitus te zoeken, want je kunt tinnitus niet genezen. Gelukkig is er wel een andere oplossing. Daarover vertel ik meer aan het eind van deze blog.

Tinnitus en gehoorverlies

Gehoorverlies is een van de meest voorkomende oorzaken van oorsuizen. Het brein krijgt bij gehoorverlies minder signalen door vanuit het slakkenhuis (de trilhaartjes), en probeert dit te compenseren. Daardoor neemt de hersenactiviteit toe en dat kun je waarnemen als tinnitus.

Gehoorverlies kan geleidelijk ontstaan, bijvoorbeeld door ouderdom. Het kan ook ontstaan na blootstelling aan hard geluid, bijvoorbeeld door een harde knal of een bezoek aan een festival. Draag dus altijd oordoppen op dit soort plekken.

Oorsuizen en corona

Kan oorsuizen ontstaan of verergeren door corona? In een studie van Beukes et al. (2020) werden 3103 mensen uit 48 landen (vooral uit noord Amerika en Europa) onderzocht via een online vragenlijst. 7 mensen ervaarden tinnitus door corona. 40% van de deelnemers ervaarde een verergering van hun -al bestaande- tinnitus terwijl ze covid-klachten hadden. 6% ervaarde een afname van hun tinnitusklachten.

Tinnitus na een coronavaccinatie komt zelden voor.

Tinnitus en stress

Er wordt vaak een verband gelegd tussen tinnitus en stress. Het is maar de vraag of je spontaan tinnitus krijgt, of dat het al aanwezig was en is versterkt door een stressvolle gebeurtenis. Misschien is het bij de een wel zo, dat tinnitus is ontstaan door stress. Bij de ander kan een stressvolle gebeurtenis een al aanwezige tinnitus (hersenactiviteit) versterken doordat het brein overprikkeld raakt. Je kunt nooit goed achterhalen of je al tinnitus had (zonder dat je je ervan bewust was) of dat het oorsuizen echt plots is ontstaan.

Ik hoor zelf ook tinnitus (een piep en een suis) sinds een paar jaar. En ik denk dat ik het al veel langer ervaarde, maar niet herkende als oorsuizen.

Stress is een breed begrip. Kortdurende stress, bijvoorbeeld wanneer je moet haasten naar een afspraak, is normaal. Daar hoef je geen tinnitusklachten van te krijgen. Dat kan wel gebeuren als je langdurig stress ervaart en constant in de overlevingsmodus staat.

Want stress kost veel energie en je lichaam moet hiervan kunnen herstellen. Als de overlevingsmodus niet uit gaat, dan raak je fysiek en mentaal overbelast en uitgeput. Je draagkracht wordt minder en de vermoeidheid neemt toe. Als je dan last krijgt van tinnitus, dan kun je dit zien als een signaal. Dat is de positieve kant van oorsuizen. Het oorsuizen vertelt jou dat het nu teveel is, en dat er nu iets moet veranderen.

Het is tijd om te zorgen voor jezelf.

Lees meer over tinnitus en stress.

Oorsuizen en bloeddruk

Door vernauwing van een bloedvat kun je een kloppend geluid ervaren. Het kan er ook voor zorgen dat het slakkenhuis minder goed doorbloed wordt, waardoor je tinnitus hoort. Soms is er sprake van een bloedvat dat dicht bij (of tegen het) trommelvlies zit, waardoor je een kloppend of pulserend geluid hoort.

Medische oorzaken voor oorsuizen

Tinnitus kan ook vele medische oorzaken hebben, zoals een aandoeningen van het binnenoor, een middenoorontsteking, of de ziekte van Ménière. Tinnitus kan ook ontstaan na gebruik van medicatie of drugsverslaving (waaronder alcohol).

Als je naast tinnitus ook andere klachten hebt zoals gehoorverlies, duizeligheid, pijn of iets anders, ga dan niet zelf diagnoses stellen via internet. Maak een afspraak met je huisarts. Vraag een verwijzing naar de KNO-arts en laat ook je gehoor testen. Als een gehoormeting niet bij een KNO-arts mogelijk is op korte termijn, laat dit dan doen door een audicien.

De oplossing voor tinnitus

Je kunt je heel lang blijven zoeken naar een oorzaak voor jouw tinnitus, zodat je het weg kan krijgen. Het is maar de vraag of je die ooit gaat vinden. En ook hoe lang je in die overlevingsmodus wil blijven zitten. Want zolang je worstelt met tinnitus, bepaalt het geluid jouw leven. Gelukkig hoeft dat niet.

Je kunt je brein namelijk leren om tinnitus niet meer als een bedreiging te zien. Dit is de oplossing voor tinnitus.

En als je brein tinnitus niet meer als een bedreigend ziet, dan heb je er ook geen last meer van. Je kunt dan gewoon weer in slaap vallen en uitgerust wakker worden. Tinnitus stoort je niet meer tijdens het lezen en werken. Je kunt je weer ontspannen en weer jezelf zijn. Degene die je was, voordat je last had van tinnitus.

 

Hartgroet,

Relevante blogberichten

Wat is tinnitus?

Wat is tinnitus precies? Bekijk ook de video ‘wat is tinnitus?’ Tinnitus is hersenactiviteit. Je hoort de signalen in je brein. Er is nog discussie

Lees verder »
Doe dinsdag 4 juni om 19:30 mee met de gratis online Tinnitus WorkshopKlik hier
+ +