Hoe mindfulness mijn leven heeft veranderd

 

Wist je dat ik vroeger helemaal niets met mindfulness of spiritualiteit had? Ik vond het vaag, zweverig en een vervanmijnbedshow.. (ja echt!)

Ik ben altijd een dromer geweest. Sinds de middelbare school schrijf ik gedichten en ik word blij van bijna alles wat met fantasy en science fiction te maken heeft. Toch had ik vroeger totaal geen feeling met “de spirituele wereld”.

Totdat ik in 2012 als fysiotherapeut in een revalidatiecentrum ging werken binnen de multidisciplinaire groepsbehandeling voor mensen met chronische pijn. De collega die hier ontspanningstherapie gaf, stopte met haar functie. Ik ‘moest’ haar werk overnemen en zag daar enorm tegenop, want het was echt niets voor mij, dacht ik..

Voordat ik ermee begon heb ik met deze collega zitten sparren en ze zei “probeer het gewoon en als je het echt niks vindt, dan moet je het niet doen”.

Dus ik ben het gaan proberen…

 

 

En wat bleek? Het was eigenlijk best leuk. Het was mooi om te zien en horen dat mensen daadwerkelijk ontspanning ervaarden dankzij de oefeningen die ik met ze deed!

Ondanks dat ik me wel wat had verdiept in de theorie over ontspanningstechnieken, wist ik eigenlijk helemaal niet wat ik aan het doen was. Ik ‘deed maar wat’ en dat voelde niet lekker. Ik wil graag weten wat ik doe, zodat ik mensen goed kan helpen.

Ik hoorde mijn collega’s (binnen het revalidatiecentrum waar ik werk) weleens praten over ‘mindfulness’. Ik kreeg de indruk dat je met mindfulness meer kan bereiken dan met ontspanningsoefeningen -inmiddels begrijp ik dat de kracht zit in de juiste combinatie van die twee-.

Ik werd heel nieuwsgierig en schreef me in 2016 in voor de opleiding mindfulness trainer. En zo zette ik de eerste stappen van mijn ‘spirituele reis’..

 

 

Mindfulness

Toen ik begon met de opleiding mindfulness trainer was ik 30. Ik leerde hier voor het eerst hoe gedachten, emoties en stressreacties werken. Iets wat je naar mijn mening op de basisschool zou moeten leren.  Dat zou later veel depressies, burn-outs en andere vormen van lijden kunnen voorkomen. Ik leerde tijdens deze opleiding ook dat je mindfulness alleen aan anderen kan leren als je het zelf ook doorleeft.

Het werd me duidelijker wat de invloed van de automatische piloot is en hoe je daaruit komt. Ik leerde ook hoe je vriendelijker naar jezelf kunt zijn en hoe je minder kunt oordelen.

Het meest krachtige wat ik hier leerde is opmerkzaamheid en acceptatie. Ik was voor het eerst in staat om bewust op te merken wat zich allemaal afspeelde in mijn hoofd en lichaam. Zo werd ik me ook meer bewust van de dingen waar ik mee worstelde als gevolg van wat ik heb meegemaakt in mijn verleden.

Door het beoefenen van mindfulness kwam ik meer in contact met mezelf en ging ik de diepere lagen verkennen van mijn onderbewustzijn. Zo leerde ik mezelf steeds beter kennen. Mijn angsten en onzekerheden, maar ook mijn kracht en talenten kwamen meer naar boven. Ik begon te begrijpen waarom ik bepaalde keuzes had gemaakt in mijn leven en hoe mijn ‘mind’ werkt.

 

 

‘Wakker’ worden

Er kwam dus een spiritueel proces op gang. Het voelde alsof ik mijn hele leven geslapen had en nu ‘wakker’ begon te worden. Er gebeurde zó ontzettend veel in mijn hoofd waar ik me niet bewust van was. Ik ontdekte hoeveel ik piekerde, in de toekomst of in het verleden leefde en hoe weinig verbinding ik had met mijn gevoel.

Door mindfulness te beoefenen leerde ik om vanuit een diepere laag in mezelf te observeren wat er allemaal gebeurde in mijn hoofd en gevoel. Het is vrijwel onmogelijk om te beschrijven wat deze enorme shift in bewustzijn mij heeft opgeleverd. Het is ook niet nodig om het te verwoorden. Je kunt dit namelijk het beste zelf ervaren. En dat is dan ook wat ik ging doen: mensen die ervoor open staan laten ervaren wat mindfulness voor hen kan betekenen.

De ontspanningsoefeningen die ik tijdens de groepstherapie aan mensen met chronische pijn gaf, veranderde langzaam steeds meer in mindfulness. Ik merkte dat de deelnemers veel baat hadden bij mindfulness. Ze leerden op een andere manier om te gaan met zichzelf, hun pijn- en stressklachten en met hun leven.

Via mijn cliënten ontdekte ik dat mindfulness ook veel voor anderen kan betekenen.. En zo ben ik me verder gaan verdiepen in deze materie..

 

 

Voorbij mindfulness: ‘het zelf’

Ik verdiepte me steeds verder in mindfulness en kwam zo in aanraking met de yoga-filosofie en de boeddhistische inzichtsmeditatie ‘vipassana’ (waar mindfulness onderdeel van vormt). Vipassana betekent ‘helder zien’.

Mindfulness is een onderdeel van vipassana, maar er zijn een aantal verschillen in de manier waarop mindfulness in het westen wordt beoefend. Het grootste verschil is dat alles wat boeddhistisch is, eraf is gehaald en behapbaarder is gemaakt voor de westerse cultuur. Daarnaast is ‘het zelf’ een belangrijk thema binnen vipassana.

Op aanraden van een collega ben ik een vipassana-retraite gaan volgen bij Sangha Metta.

Ik was benieuwd naar wat ik allemaal zou tegenkomen tijdens de 4 dagen van stilte, isolatie van de buitenwereld en niets anders dan mediteren. Het werd uiteindelijk mooier dan dat ik me had voorgesteld. Hoe dieper ik in de meditatie kwam, des te kalmer leek het in mij te worden. Na 3 dagen voelde ik een diepe kalmte, verbinding en euforie in mezelf.

Ik leerde hier tijdens een teaching voor het eerst over het thema ‘het zelf’. Dit verhaal vond ik enorm verwarrend. Er werd verteld dat je niet je gedachten bent, “je bent ook niet je gevoel”, “je bent niet je lichaam” en zo ging het maar door. Tot er niets meer overbleef!

“Wie ben je dan?” vroeg ik me af.

Het beantwoorden van die vraag werd mijn nieuwe missie..

 

De zoektocht naar identiteit

Tijdens de opleiding Acceptence & Commitment Therapy die ik later volgde, leerde ik vanuit verschillende perspectieven te kijken naar het ‘zelf’. Toch gaf dit niet genoeg duidelijkheid voor mij.

Totdat ik Eckhart Tolle leerde kennen via zijn teachings op youtube. Je ziet zijn quotes misschien weleens voorbij komen in mijn Instagram story’s. Deze spirituele grootmeester legt haarfijn uit wat identiteit is en welke verschillende vormen er zijn. Ik heb ontzettend veel geleerd door naar zijn uitleg te luisteren.

Identiteit is geen makkelijk onderwerp om in een paar zinnen door te nemen, dus ik zal er nu niet dieper op ingaan. Wellicht is het is een interessant thema voor een nieuwe blog!

 

 

‘Wakker’ zijn

Mindfulness is voor mij veel meer dan een beoefening geworden. Het is een manier van ‘zijn’ die me helpt om voluit te kunnen leven en om te groeien van elke tegenslag. Het helpt me om te begrijpen wat ‘compleet en gelukkig zijn’ en ‘liefde’ écht betekenen en hoe je kunt ‘dansen met het leven’ in plaats van worstelen of in conflict zijn met de dingen die gebeuren.

Natuurlijk worstel ik af en toe ook met dingen, maar ik ben nu in staat om te ‘zien’ wat er gebeurt en om er weer uit te komen. Ik blijf mezelf eraan herinneren dat het leven niet altijd gaat zoals ik dat wil, dat het oncontroleerbaar is en constant verandert.

Deze realisaties en ook alle andere inzichten, kennis en ervaringen die ik heb opgedaan hebben me geholpen om vrede te vinden met mezelf en met alles wat ik heb meegemaakt.

Ik ben ‘wakker’ geworden en ik heb mezelf weer gevonden. Ik heb nog steeds dezelfde ogen, maar ik ben anders gaan zien.

Het mooiste wat ik kan doen is ook anderen helpen om anders te gaan zien. Zodat je jezelf durft te zijn en je innerlijke kracht en schoonheid gaat ontdekken.

 

Dat is mijn missie op aarde.. 🙂

 

Leuk dat je de tijd hebt genomen om te lezen over deze samenvatting van mijn ‘spirituele reis’. Voor vragen of opmerkingen mag je me altijd een berichtje sturen, graag zelfs!

 

Hartgroet,

Rizwaan

 

Relevante blogberichten

Wat is tinnitus?

Wat is tinnitus precies? Bekijk ook de video ‘wat is tinnitus?’ Tinnitus is hersenactiviteit. Je hoort de signalen in je brein. Er is nog discussie

Lees verder »
Doe dinsdag 7 mei om 19:30 mee met de gratis online Tinnitus WorkshopKlik hier
+ +