Waarden: wat maakt jouw leven rijk en betekenisvol?

Soms willen we iets veranderen aan de richting van ons leven, maar weten we niet welke kant we op willen bewegen.

Een andere baan, een nieuwe opleiding, hobby, omgeving of leefstijl. Misschien vraag je je af of bepaalde mensen nog bij je passen, wil je graag meer verbinding met een specifiek persoon of juist meer afstand nemen van iemand. Misschien zijn er dingen die je graag doet maar nu uit de weg gaat als gevolg van tinnitus. Of door onzekerheid, angst, schaamte of door fysieke of mentale klachten.

Dit zijn allemaal voorbeelden van situaties waarin jouw waarden centraal staan. Waarden is een van de zes pijlers binnen de ‘acceptance and commitment therapy’ (ACT). Lees hier meer over ACT.

 

 

Waarden zijn je diepste verlangens over hoe je je wilt gedragen. Over hoe je anderen en de wereld om je heen wilt behandelen. Waar je voor wilt staan in het leven, wat voor persoon je wilt zijn en welke sterke punten en kwaliteiten je wilt ontwikkelen.

Waarden kunnen je richting geven in je leven. Waarden helpen je om op het juiste pad te blijven en je weg weer te vinden wanneer je ervan af bent geweken.

Het is als het ware een soort levenskompas.

Voorbeelden van waarden zijn: creativiteit, verbinding, uitdaging, rechtvaardigheid, prestatie, vertrouwen, humor, zorgzaamheid en respect.

Waarden zijn niet hetzelfde als normen. Normen zijn gedragsregels. Stel dat vertrouwen een van jouw waarden is, dan is bijvoorbeeld een norm: je liegt niet tegen elkaar, of je gaat niet vreemd.

 

 

Binnen mijn individuele coachingstrajecten werk ik regelmatig met het thema ‘waarden’. Een helpende tool waar ik gebruik van maak is ‘het keuzepunt’ van Russ Harris waarin je vooruit kunt bewegen (richting je waarden) en achteruit kunt bewegen (van je waarden af).

Een voorbeeld van een ‘achteruit beweging’ is het vermijden van sociale activiteiten wanneer je last ervaart van tinnitus. Op de korte termijn kan dit helpend zijn omdat je dan minder last hebt van tinnitus. Maar op de lange termijn kan het zorgen dat je je als het ware laat vasthaken en van je waarden af beweegt omdat je de verbinding met je naasten verliest. Om je ‘los te kunnen haken’ en richting je waarden te bewegen is het dus nodig om de controle te leren loslaten.

Dat klinkt makkelijk, maar dat is het niet. Daarom is het van belang dat je hier de juiste begeleiding bij krijgt en kleine stappen maakt. En dat begint bij bewustwording. Als je je meer bewust wordt van je waarden en daar meer verbinding mee krijgt, dan wordt het makkelijker om keuzes te maken die je helpen om te kunnen leven zoals jij dat wilt.

In de juiste richting en met meer vrijheid en betekenis.

Wil jij ook graag ontdekken wat jouw waarden zijn en hoe je waarden je leven betekenisvoller maken en je helpen om voluit te kunnen leven? Neem dan gerust contact met me op voor vragen of voor het plannen van een gratis kennismakingsgesprek.

 

Hartgroet,

 

Relevante blogberichten

Wat is tinnitus?

Wat is tinnitus precies? Bekijk ook de video ‘wat is tinnitus?’ Tinnitus is hersenactiviteit. Je hoort de signalen in je brein. Er is nog discussie

Lees verder »
Doe dinsdag 4 juni om 19:30 mee met de gratis online Tinnitus WorkshopKlik hier
+ +