8 tips tegen oorsuizen (tinnitus)

Kijk je liever naar de video in plaats van het lezen van de blog? In de video ‘5 tips tegen oorsuizen‘ vertel ik wat de 5 beste tips zijn om jouw tinnitusklachten de baas te worden.

Tips tegen oorsuizen 1: bezoek de KNO-arts

Bezoek altijd een KNO-arts wordt om uit te sluiten of je tinnitus een medische oorzaak heeft. De KNO-arts is de medisch specialist op dit gebied en kan het beste beoordelen of het oorsuizen het gevolg is van een aandoening of van gehoorverlies. Je kan ook een gehoormeting laten doen door een audicien.

Tips tegen oorsuizen 2: gespecialiseerde tinnitusbehandeling

Als je na de medische controle of behandeling bij de KNO-arts nog steeds last hebt van oorsuizen, kom je in aanmerking voor een tinnitusbehandeling.

Er zijn 2 soorten behandelingen:
– Een behandeling gericht op het genezen van tinnitus of op het verminderen van het volume van jouw tinnitus
– Een behandeling gericht op het leren wennen aan tinnitus. Het geluid is dan nog aanwezig, maar stoort je niet meer

Er zijn honderden soorten behandelingen die beweren dat ze tinnitus kunnen genezen. Van oordruppels tot bloedzuigers aan je oren. De meeste van deze behandelingen zijn niet wetenschappelijk onderzocht of effectief bewezen. Dat betekent natuurlijk niet dat het dan niet werkt. Heb je last van spanning in je kaak en/of nekgebied? Bezoek dan een orofaciale fysiotherapeut. Dit is een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in het verminderen van klachten in het kaak- en hoofdgebied.

Heb je verschillende dingen geprobeerd om van je tinnitus af te komen en werkt het niet?

Een gespecialiseerde tinnitusbehandeling met cognitieve gedragstherapie is de gouden standaard binnen de wetenschappelijk bewezen tinnitustherapie. Je leert hier wennen aan jouw tinnitus, zodat jouw brein het geluid niet meer als een bedreiging ziet. Het resultaat is dat je er geen last meer van hebt! Deze behandeling kun je bij sommige audiologische centra vinden en het kan ook bij ons. Het voordeel van onze behandeling is dat we geen wachtlijst hebben en dat wij een bewezen effectieve tinnitusbehandeling op maat geven.

Tips tegen oorsuizen 3: geluidsverrijking

Als je last hebt van oorsuizen en je volgt nog geen tinnitusbehandeling, dan kan geluidsverrijking helpen. je kunt bijvoorbeeld een raam openzetten, zodat er meer natuurlijke geluiden de ruimte binnenkomen. Er zijn apps met natuurgeluiden die je kunt aanzetten om makkelijker in slaap te vallen. Ook binaural sounds kunnen je helpen om meer tot rust te komen als je last hebt van een luide tinnitus. Via Spotify en Youtube kun je veel verschillende nummers vinden met binaural sounds.

Let wel: als je geluiden gebruikt om jouw tinnitus te onderdrukken (maskeren), dan vermijd je jouw tinnitus. Dit werkt alleen op de korte termijn. Op de lange termijn blijf je last houden van tinnitus. Daarom is het belangrijk om uiteindelijk te leren wennen aan je tinnitus.

Tips tegen oorsuizen 4: ontspanning

Het valt mij op dat veel mensen de hele dag in de ‘actie-modus’ staan. We staan ‘aan’ door alles wat er moet gebeuren en alle prikkels die op ons afkomen. Daarom is het belangrijk om rustmomenten in te bouwen. Maak tijdens je lunchpauze een wandeling in de buitenlucht. Zo’n wandeling kan verfrissend en ontspannend zijn en je helpen om weer lekker opgeladen te starten met je middagprogramma.

Ik adviseer ook om ontspanningsoefeningen te doen. Je kunt hier gratis oefeningen downloaden die ik zelf heb ingesproken.

 

Tip tegen oorsuizen 5: balans

Ben je perfectionistisch ingesteld of moet je veel van jezelf? Dat kan in sommige situaties heel nuttig zijn. Bijvoorbeeld om dingen gedaan te krijgen of om topprestaties te behalen. Helaas kost het je ook veel energie of tijd die je aan leuke en waardevolle dingen kunt besteden. Het levert je ook onnodig veel druk en stress op. En die stress kan ervoor zorgen dat je meer last krijgt van jouw tinnitusklachten.

Probeer de lat eens lager te leggen. Als je naar je planning van vandaag (en de rest van de week) kijkt, wat is dan helpend? Kunnen er activiteiten van af, of kun je ze op een later moment doen? Misschien kun je ergens hulp bij vragen of kun je het anders indelen. Misschien gaat dit tegen je natuur in en voelt het niet prettig. Verandering voelt in het begin nooit prettig. Toch nodig ik je graag uit om het eens te proberen. Op de lange termijn zul je merken dat het je wat gaat opleveren.

Tip tegen oorsuizen 6: wees lief voor jezelf 

Veroordeel jezelf niet. Je bent genoeg, ook vindt jouw innerlijke criticus daar iets anders van. Herinner jezelf aan de dingen waar je goed in bent en waar je trots op bent. Kun je niets bedenken? Vraag dan eens aan een vriend of vriendin (of iemand anders die jou goed kent) wat hij of zij positief vindt (of waardeert, bewondert) aan jou. Je kunt ook op andere manieren mild zijn naar jezelf. Bijvoorbeeld door jezelf iets te geven of gunnen wat je jezelf normaal gesproken niet gunt. Zoals tijd voor jezelf nemen. Of iets kopen wat je graag wil, maar jezelf niet gunt. Of door jezelf vriendelijk toe te spreken als je jezelf veroordeelt of hard en streng naar jezelf bent.

 

 

Tip tegen oorsuizen 7: slaaphygiëne

I know, dit woord klinkt een beetje gek. Het heeft alles te maken met het creëren van voorwaarden die je helpen om voldoende slaapkwaliteit te behalen. Slaapgebrek is een van de meest voorkomende klachten die mensen met oorsuizen rapporteren. Je kunt een aantal dingen doen die kunnen helpen om meer uit je nachtrust te halen.

  • Bijvoorbeeld door in je slaapkamer geen tv te kijken of op je laptop of telefoon bezig te zijn
  • Probeer je beeldschermactiviteiten af te bouwen naarmate de avond vordert. Stel op je beeldschermen de ‘nachtstand’ in. Dit is prettiger voor je ogen en maakt je minder alert.
  • Kijk of lees vlak voor het slapen geen dingen waar je spanning van krijgt.
  • Probeer geen maaltijd of snacks meer te eten 2 uur voordat je gaat slapen.
  • Doe stretchoefeningen of een ontspanning/meditatieoefening vlak voor het slapen.
  • Zit je hoofd vol? Maak een mindmap waarbij je je gedachten op papier zet. Dit kan helpen om een beetje afstand van je gedachten te nemen.

 

Tip tegen oorsuizen 8: gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl is de basis voor jouw fysieke en mentale gesteldheid. Sporten heeft allerlei positieve lichamelijke en mentale effecten. Het kan helpen om meer te ontspannen, om je af te reageren, het maakt fijne stofjes vrij in je hersenen, geeft een voldaan gevoel en helpt om makkelijker in te slapen. Vaak stoppen mensen met sporten omdat het oorsuizen toeneemt. Ga dan wandelen in de buitenlucht. Richt je aandacht op alles wat je ziet, voelt, ruikt en hoort. Zodat je echt in het ‘hier en nu’ bent. De omgevingsgeluiden kunnen helpen om je tinnitus te maskeren.

Eet gezond. Dat betekent minder bewerkte producten, minder snelle suikers en minder vlees. Eet vooral plantaardige producten zoals groente, fruit, noten, zaden, peulvruchten en volkoren granen. Drink genoeg, minimaal 1,5 liter per dag! Plan je maaltijden en doe boodschappen voor meerdere dagen. Zo voorkom je dat je voor makkelijke, minder gezonde maaltijden gaat en dingen haalt die je niet nodig hebt.

Tot slot

Hopelijk vond je deze blog nuttig en heb je wat handvatten gekregen om jouw tinnitusklachten te verminderen. In de video ‘5 tips tegen tinnitus‘ geef ik meer uitleg over de tips die in deze blog worden gegeven. Heb je na het lezen van deze tips vragen of wil je graag hulp bij het doorpakken op de dingen waar je nu aan werkt? Ik denk graag met je mee. Neem gerust contact met me op via deze link.

 

Hartgroet,

 

Relevante blogberichten

Wat is tinnitus?

Wat is tinnitus precies? Bekijk ook de video ‘wat is tinnitus?’ Tinnitus is hersenactiviteit. Je hoort de signalen in je brein. Er is nog discussie

Lees verder »
Doe dinsdag 3 september om 19:30 mee met de gratis online Tinnitus WorkshopKlik hier
+ +