Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Heb je moeite met het omgaan met problemen en obstakels die je in je leven tegenkomt? Ervaar je tinnitus of vervelende gedachten of gevoelens zoals angst of somberheid die jou ervan weerhouden om te kunnen leven zoals jij dat wil? Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een nieuwere vorm van cognitieve gedragstherapie die jou helpt flexibel om te gaan met problemen waar je tegenaan loopt. Je vergroot je mentale veerkracht en leert je meer te laten leiden door voor jou belangrijke waarden.

Hierdoor kom je dichter bij jezelf en doe je wat voor jou op de lange termijn het beste werkt.

 

Zo werkt Acceptance and Commitment Therapy

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) haalt tinnitus of vervelende gevoelens niet meteen weg. De manier waarop jij met het ongemak omgaat verandert wel en daardoor heb je er minder tot geen last meer van. Je persoonlijke veerkracht wordt groter, waardoor jij beter om kunt gaan met alles wat er op jouw pad komt. Zo krijg jij meer regie over je leven, meer verbinding met jezelf en wordt je leven rijker en waardevoller.

Hoe je dat leert? Onder andere door middel van mindfulness, oefeningen en uitleg met behulp van metaforen. Mindfulness houdt in dat je aanwezig bent in het hier en nu, het huidige moment. Je leert je open te stellen en ruimte te maken voor de gedachten en gevoelens die je nu ervaart. Je leert ook om los te komen (defuseren) van tinnitus, gedachten en gevoelens.

Naast mindfulness maken we binnen de Acceptance and Commitment Therapy ook gebruik van metaforen. Metaforen zijn een vorm van beeldspraak, waarbij we onuitgesproken vergelijkingen maken die jou verhelderende inzichten verschaffen. Zo’n metafoor werkt in principe als een spiegel.

 

 

 

Twee voorbeelden van metaforen

Ik gebruik het metafoor van “de strandbal” om uit te leggen wat er gebeurt als je gevoelens (emoties) negeert of wegduwt. Het is net alsof je een strandbal onder water duwt en daar probeert te houden. Dat lukt wel even, maar kost ontzettend veel energie, waardoor het steeds zwaarder wordt en de gevoelens steeds sterker worden. Dit gevecht je niet winnen, want die gevoelens zitten in jou. Je duwt dus tegen jezelf. Het is alsof je linker hand de rechter hand probeert weg te duwen.

Dit soort metaforen maken je meer bewust van gedachtepatronen, en vooral van de manier waarop jij omgaat met innerlijke strijd en de obstakels die je tegenkomt in je leven

Door middel van beoefening ontwikkel je al doende de verschillende ACT-vaardigheden die jij nodig hebt om veerkrachtig te worden.

 

ACT-hexaflex

Die verschillende ACT-vaardigheden worden afgebeeld in het ACT-hexaflex:

  1. Hier en nu. Lees de blog over ‘het hier en nu’ en wat dit je kan opleveren. 
  2. Waarden. Lees voor meer uitleg de blog over waarden.
  3. Defusie: Je leert technieken aan om los te komen van je gedachten, emoties en tinnitus, zodat het niet meer overheerst. Bekijk ook de video ‘word je innerlijke criticus de baas‘.
  4. Acceptatie: Dit is het gevolg van het leren toelaten van ongemak en het leren loslaten van controle.
  5. Zelf als context: Je komt dichter jezelf en je leert flexibeler om te gaan met je zelfbeeld.
  6. Toegewijde actie: Je maakt bewuste en helpende keuzes en je voert ze uit. Oftewel: je doet wat nodig is om je doel te bereiken

 

 

 

Relevante blogberichten

Wat is tinnitus?

Wat is tinnitus precies? Bekijk ook de video ‘wat is tinnitus?’ Tinnitus is hersenactiviteit. Je hoort de signalen in je brein. Er is nog discussie

Lees verder »
Doe dinsdag 7 mei om 19:30 mee met de gratis online Tinnitus WorkshopKlik hier
+ +