“Het leek zo goed te gaan, maar nu is mijn tinnitus ineens weer luid!”

Deze verzuchting hoor ik regelmatig tijdens de begeleiding die ik mensen met tinnitusklachten geef.

Tijdens het Tinnitus de Baas traject kan de luidheid van tinnitus verminderen, en dat wordt meestal als positief ervaren. Dit wekt vaak de gedachte dat het ‘goed’ gaat en dat er dus progressie wordt geboekt.

Is dat eigenlijk wel zo? De luidheid van tinnitus kan namelijk op allerlei manieren worden beïnvloed.

Door afleiding te zoeken kan het geluid als zachter worden ervaren en door bewust naar het geluid te luisteren kan het harder klinken. Door de aandacht te richten of verleggen wordt dus de ‘ervaren luidheid’ beïnvloed.

Ook specifieke handelingen zoals het ‘klaren’ van de oren of het maken van bepaalde kaakbewegingen kunnen de luidheid van tinnitus verminderen.

In sommige situaties heeft de luidheid van tinnitus een signaalfunctie (een positieve eigenschap van tinnitus!). Het kan bijvoorbeeld betekenen dat je stress of vermoeidheid ervaart, of dat er sprake is van een verstoring van de algehele balans.

Het geluid kan echter ook ineens harder of zachter worden ervaren zónder duidelijke oorzaak. De luidheid is dus geen betrouwbare graadmeter voor progressie.

Misschien vraag je je af waar je dan wél aan kunt merken dat het ‘goed’ gaat?

Hieronder staan een aantal voorbeelden van signalen die duiden op vooruitgang:

  • Je hebt minder last van negatieve gevoelens zoals irritatie, angst, verdriet, wanhoop of paniek
  • Je kunt makkelijker inslapen en doorslapen
  • Je bent je tinnitus minder aan het monitoren
  • Je kunt je makkelijker ontspannen
  • Je kunt langer in een situatie (feestje, drukke omgeving met veel geluid) blijven die je normaal gesproken liever vermijdt omdat het je tinnitus kan beïnvloeden
  • Je pakt weer activiteiten op die je voorheen vermeed als gevolg van je tinnitusklachten
  • Je kunt je beter concentreren

 

Tijdens het Tinnitus de Baas traject leer je om te kunnen genieten van momenten dat je tinnitus zachter is en óók hoe je veerkrachtiger kunt omgaan met momenten waarin je tinnitus luider is.

Zo heb jij de regie over je leven en ben jij je tinnitus de baas, niet andersom.

Wil jij graag je tinnitus de baas worden? Stuur me dan gerust een bericht om een gratis kennismaking via Zoom te plannen.

 

Hartgroet,

Rizwaan

Relevante blogberichten

Wat is tinnitus?

Wat is tinnitus precies? Tinnitus is hersenactiviteit. Je hoort de signalen in je brein. Er is nog discussie over de hersengebieden waar tinnitus zich bevindt.

Lees verder »

Oorsuizen door verkoudheid

Kan oorsuizen ontstaan door verkoudheid? Ja, je kunt tijdelijk oorsuizen (tinnitus) ervaren als je een verkoudheid hebt opgelopen.  Ook (midden)oorontstekingen of een verstopte buis van

Lees verder »
Meet gratis jouw Tinnitus klachtenKlik hier
+ +