Loskomen van tinnitus (defuseren)

Defusie is een belangrijk thema binnen Acceptance and Commitment Therapy (ACT).

Defuseren betekent loskomen van tinnitus en van negatieve gedachten en gevoelens.

Stel dat je je ergens zorgen over maakt en daar enorm over gaat piekeren en malen.

Je gedachten en de bijkomende gevoelens gaan steeds meer overheersen en kunnen zó sterk zijn, dat je geen zin meer hebt om dingen te ondernemen.

Je krijgt misschien een kort lontje en het is lastig om nog te kunnen genieten van je dag.

Als gedachten en gevoelens (emoties) zo sterk gaan overheersen, dan is het alsof je daar één mee bent geworden. Je bent dan als het ware ‘gefuseerd’ met de gedachten of gevoelens.

Je kunt ook fuseren met tinnitus.

De invloed van tinnitus kan zó groot zijn, dat het jouw keuzes en je leven negatief gaat beïnvloeden. Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je je hobby’s of sociale gelegenheden uit de weg gaat.

Fuseren met tinnitus kan er ook voor zorgen dat je last krijgt van negatieve gedachten over het geluid. Bijvoorbeeld “ik kan hier niet mee leven” of “gaat het geluid ooit nog weg”.

Die gedachten kunnen er dan weer voor zorgen dat je gaat worstelen met gevoelens van angst, frustratie, wanhoop, somberheid of depressie.

Is dit herkenbaar voor jou?

Gelukkig kun je hier iets aan veranderen. Je kunt namelijk leren defuseren (loskomen) van tinnitus en ook van je gedachten en gevoelens.

Er zijn verschillende technieken die je kunnen helpen om dit te bereiken.

Binnen het Tinnitus de Baas traject bekijken we samen welke technieken voor jou het meest effectief zijn om los te komen van tinnitus. En daar ga je dan dagelijks mee oefenen. Totdat je merkt dat jij weer de baas wordt over tinnitus en jouw leven.

 

Wil jij graag je Tinnitus de Baas worden?

Stuur me een berichtje om een gratis online kennismakingsgesprek te plannen en samen de mogelijkheden te bekijken.

 

Hartgroet,

Relevante blogberichten

Wat is tinnitus?

Wat is tinnitus precies? Bekijk ook de video ‘wat is tinnitus?’ Tinnitus is hersenactiviteit. Je hoort de signalen in je brein. Er is nog discussie

Lees verder »
Doe dinsdag 3 september om 19:30 mee met de gratis online Tinnitus WorkshopKlik hier
+ +