‘Je kunt beter niet letten op tinnitus’. Waar of niet waar?

Om maar meteen het antwoord te geven: Het is onmogelijk om niet te letten op je tinnitus als je er last van hebt. Dat komt omdat je brein het geluid als een bedreiging ervaart. En alles wat je brein als bedreiging ziet, krijgt meer aandacht.

Als je bijvoorbeeld in de buurt bent van iemand waar je last van hebt, dan ga je (onbewust) meer letten op diegene. Alles wat diegene doet of zegt ligt onder een vergrootglas.

Dat gebeurt ook bij tinnitus.

Dit is een overlevingsmechanisme. Door te letten op het geluid houdt je brein het ‘gevaar’ in de gaten. Zo kun je inschatten of jij in veiligheid verkeert. En als dat niet het geval is, dan zet je lichaam alles in gang om te gaan vechten of om te vluchten van het gevaar.

Daarom ga je de dingen waar je last van hebt liever uit de weg. En als dat niet kan, zoals bij tinnitus, dan ben je er onbewust steeds op aan het letten. Dit mechanisme wordt ‘monitoren’ genoemd en je kunt het niet uitzetten. Proberen om niet te letten op tinnitus (als je er last van hebt) betekent voor je brein hetzelfde als het negeren van een bedreiging. Dat kan dus niet!

 

Gelukkig kun je wél de negatieve betekenis van tinnitus veranderen.

Als je leert wennen aan je tinnitus, dan neemt de negatieve betekenis van tinnitus af. Je brein leert tinnitus te zien voor wat het is: een neutraal en dus ongevaarlijk geluid. Net als het geluid van de wind of van je eigen stem.

Het resultaat is dat het geluid onbelangrijk wordt en dus gaat er vanzelf minder tot geen aandacht meer naartoe.

Heb jij last van tinnitus en wil je graag leren hoe je went aan het geluid zodat je er geen last meer van hebt? Stuur me een berichtje om een vrijblijvend gesprek te plannen waarin we samen kijken naar de mogelijkheden

Hartgroet,

Relevante blogberichten

Wat is tinnitus?

Wat is tinnitus precies? Bekijk ook de video ‘wat is tinnitus?’ Tinnitus is hersenactiviteit. Je hoort de signalen in je brein. Er is nog discussie

Lees verder »
Doe dinsdag 3 september om 19:30 mee met de gratis online Tinnitus WorkshopKlik hier
+ +