Als ik tinnitus niet ben, wie ben ik dan wel?

Als je mijn eerdere blogs hebt gelezen, dan hoor je me weleens benoemen dat je je gedachten niet bent. Dat geldt ook voor tinnitus. Je bent je tinnitus niet.
 
Wie ben je dan wel?
 
Het antwoord is eigenlijk heel simpel: jij bent degene die ervaart én degene die deze ervaring bewust kan opmerken. Jij ervaart gedachten, emoties, lichaamssensaties én tinnitus. En jij bent ook degene die deze ervaringen kan opmerken.
 
Stel dat je je ergens zorgen over maakt. Je bent onbewust constant aan het piekeren over deze situatie. Totdat je opmerkt dat je aan het piekeren bent en met je aandacht weer in het ‘hier en nu’ komt.
 
In dit voorbeeld ben jij losgekomen van de gedachten die je op dat moment ervaarde.
 
Als je veel in je hoofd leeft (de automatische piloot), dan ervaar je gedachten en gevoelens grotendeels onbewust. Het lijkt dan ook alsof je gedachten de werkelijkheid zijn.
 
Als je bijvoorbeeld voortdurend negatief over jezelf denkt, ga je geloven dat dit de waarheid is.
 
Door mindfulness en ACT te beoefenen leer je om de afstand te ervaren tussen jou en datgene wat je ervaart. Bijvoorbeeld wanneer je last hebt van zorgen over de toekomst.
 
Je gaat dan zien dat je gedachten niets meer dan woorden en beelden zijn. En dat je tinnitus een ongevaarlijk en veilig geluid is.
 
Hoe meer je je dit realiseert en je afstand kunt nemen van je gedachten, gevoelens over tinnitus, hoe dichter je bij jezelf komt.
 
Je gaat steeds meer ervaren wie jij bent. Los van tinnitus, gedachten en gevoelens.
 
Hartgroet,
 

Relevante blogberichten

Gratis oefeningen voor rust en ontspanning met tinnitusKlik hier
+ +