Hoe ontstaan tinnitusklachten?

Hoe komt het dat de een wél last heeft van tinnitus, en de ander niet?

Ongeveer 10-15% van alle mensen ervaart langdurig oorsuizen (tinnitus) en 1-2% heeft daar ernstige hinder van. Van die 1-2% kan een groot deel met de juiste hulp weer normaal functioneren met tinnitus. De klachten kunnen variëren van een lichte irritatie tot forse belemmeringen in het dagelijks functioneren. Hoe komt het eigenlijk dat de een wél last heeft van zijn of haar tinnitus, en de ander niet? Oftewel: hoe ontstaan tinnitusklachten ? Je leest het antwoord in deze blog

Wil je meer weten over de oorzaken van tinnitus? Klik dan hier om de blog ‘de oorzaak van tinnitus’ te lezen.

 

 

Betekenisgeving

Slaapproblemen, verminderde concentratie, spanning, onrust, angst, sombere of depressieve gedachten. Dit zijn allemaal voorbeelden van klachten die ontstaan als je last hebt van tinnitus. Er zijn ook mensen die tinnitus ervaren, zónder dat ze daar last van hebben. Hoe verklaar je dit?

Het antwoord ligt in de betekenis die jouw brein aan tinnitus geeft. Je brein helpt jou om te overleven door je omgeving constant te scannen op gevaar. Daarom krijgt alles wat je ruikt, proeft, ziet, en voelt een betekenis (of oordeel). Die betekenis kan positief, negatief of neutraal zijn. Positief of neutraal betekent voor je brein hetzelfde als ‘veilig’. Negatief betekent dat je brein denkt dat er een bedreiging is.

 

 

Je brein ziet tinnitus dus als een bedreiging. Daarom krijgt het geluid een negatieve betekenis. Als tinnitus een neutrale betekenis krijgt, dan gebeurt er niets. Maar als het geluid een negatieve betekenis krijgt, dan komt er een stress-reactie op gang. En dáár heb je dan last van.

Je hebt dus geen last van het geluid zelf, maar van de betekenis die je brein onbewust aan het geluid hebt gegeven. Dit verklaart waarom de ene persoon wél last heeft van zijn tinnitusgeluid en de ander niet.

 

 

De vicieuze cirkel

Als gevolg van de negatieve betekenis ontstaat een vicieuze cirkel. Er komt een stress- reactie op gang, zodat je kunt vechten of vluchten van het ‘gevaar’. Je brein probeert jou zo te helpen. Bijvoorbeeld door het geluid constant in de gaten te houden (monitoren) en door te proberen om het geluid te verminderen. In werkelijkheid werkt dit alleen maar averechts. Het versterkt de aandacht voor het geluid, en je wordt er gevoeliger voor.

Het oorsuizen wordt steeds belangrijker en gaat je leven steeds meer ontregelen. 

 

 

De oplossing

Je kiest er niet voor om iets als positief of negatief te beoordelen, dat doet je brein voor jou om jou te beschermen voor potentieel gevaar. Zonder het vermogen om te kunnen oordelen hadden wij het als mens waarschijnlijk niet overleefd. Helaas werkt dit kostbare overlevingsmechanisme ons nu vaak tegen.

Gelukkig kun je de negatieve betekenis van tinnitus veranderen Zodat je brein het tinnitusgeluid als neutraal beoordeelt en je er geen last meer van hebt. Met het Tinnitus de Baas traject help ik mensen die worstelen met oorsuizen om hun klachten te verminderen. Het resultaat is dat je je weer kunt concentreren, ontspannen en weer goed kunt doorslapen. Zodat je uitgerust wakker wordt en geen last meer hebt van tinnitus.

Wil je graag meer weten over het Tinnitus de Baas traject? Klik dan hier. Heb je er al over gelezen? Plan dan een gratis kennismaking direct in de kalender via deze link.

 

Hartgroet,

Relevante blogberichten

Gratis oefeningen voor rust en ontspanning met tinnitusKlik hier
+ +