De last van oorsuizen verminderen – Presence Coaching

Verminder de last van oorsuizen door je oordeel te veranderen

Overleven

De belangrijkste functie van je brein is zorgen dat jij overleeft. Om dat te kunnen doen is je brein constant aan het beoordelen of de situatie waar jij je in bevindt ‘veilig’ of ‘onveilig’ is. Dit is een overlevingsmechanisme en je kunt het niet stoppen. Gelukkig maar, want anders verliezen we het vermogen om het verschil tussen veiligheid en gevaar te herkennen.

 

 

Dus of je het wil of niet, we oordelen allemaal en we doen het constant. Elke geur, elk geluid (ook tinnitus), elke smaak, elk object, elk persoon, álles wat jij waarneemt krijgt een oordeel. Dit kan positief of neutraal zijn, wat hetzelfde betekent als ‘veilig’. Of het kan een negatief oordeel zijn, wat hetzelfde betekent als ‘onveilig’.

Het toekennen van die betekenis gebeurt automatisch en onbewust. Je kiest er niet voor om je tinnitus als positief of negatief te beoordelen, dat doet je brein voor jou om jou te beschermen tegen potentieel gevaar.

Zonder het vermogen om te kunnen oordelen hadden wij het als mens waarschijnlijk niet overleefd. Dankzij dit vermogen loop je niet naar een wilde tijger toe als je die zou tegenkomen in het bos en zul je niet de snelweg oversteken of andere levensbedreigende risico’s nemen.

Het vermogen om te kunnen oordelen is een kostbaar overlevingsmechanisme. Helaas werkt dit mechanisme ons vaak tegen. Bijvoorbeeld als je last hebt van tinnitus. Je brein ziet het geluid als een bedreiging en daardoor wordt het automatisch belangrijker. Er gaat dan meer aandacht naartoe.

 

 

Tinnitus en stress

Als je last hebt van tinnitus, ontstaat er steeds een stressreactie. Je brein denkt dat er een bedreiging is en maakt je lichaam klaar om te vechten of vluchten. Je ervaart misschien irritatie, boosheid, angst, somberheid, verdriet, of wanhoop. Er komen ook negatieve gedachten voorbij zoals ‘kan mijn tinnitus nog verdwijnen?’, ‘kan het oorsuizen verminderen?’, ‘blijft het zo of kan het harder worden?’.

Lees meer over tinnitus en stress in deze blog.

Het verminderen van tinnitus lijkt voor je brein de meest logische oplossing. Bijvoorbeeld door afleiding te zoeken of door het geluid te maskeren met andere geluiden zoals de radio of een ventilator. Maar dit zijn kortetermijnoplossingen. Op de lange termijn houd je het probleem zo in stand.

Lees meer over het verminderen van tinnitus in deze blog.

 

 

De oplossing

Tinnitus kun je niet verminderen. Gelukkig kun je wél de last verminderen. En dan bedoel ik voor de lange termijn, oftewel: voor altijd. Hoe dan?! Vraag je je misschien af. Dat doe je door het negatieve oordeel over het geluid te veranderen.

In het Tinnitus de Baas traject leer je wennen aan het geluid. Met een specifieke methode ga je oefeningen doen die jou helpen om tinnitus als een neutraal geluid te ervaren. Net zoals het geluid van je eigen stem of van de wind.

Als je brein tinnitus als een neutraal geluid gaat zien, dan ontstaat er een domino-effect.

Een voor een nemen je klachten af. Je gaat beter slapen, je voelt je minder vermoeid en meer gefocust. Je kunt je makkelijker ontspannen, hebt meer zin om dingen te ondernemen en je kunt weer genieten van de dingen die je graag doet

Met tinnitus, maar zónder de last.

 

Hartgroet,

Relevante blogberichten

Gratis oefeningen voor rust en ontspanning met tinnitusKlik hier
+ +