Emoties bij tinnitus

Wat voel je als je last hebt van tinnitus?

Het antwoord op deze vraag vertelt je meer over de emoties (of gevoelens) die je ervaart als je worstelt met het geluid.

Een aantal voorbeelden van gevoelens die vaak voorkomen bij tinnitusklachten:

–  Irritatie, frustratie
–  Zorgen, angst
–  Somberheid
–  Depressieve gevoelens, wanhoop
–  Boosheid, verdriet
–  Machteloosheid

 

 

 

Gevoelens gaan meestal gepaard met gedachten.

Bijvoorbeeld wanneer je bang bent dat het geluid harder wordt of niet meer weggaat. Deze gedachten kunnen een angstig gevoel opwekken en dat gebeurt niet altijd bewust.

Wij ervaren gedachten en emoties grotendeels onbewust. We weten het ergens wel als we piekeren over de toekomst, maar vaak is dat achteraf.

Het is enorm waardevol om te leren hoe je in het moment doorhebt dat je piekert. Dat is namelijk de manier om te stoppen met piekeren. Vervolgens kun je een techniek inzetten waardoor je gedachten en emoties minder invloed hebben.

 

 

Het is niet makkelijk om je gedachten of emoties op te merken als je dat nooit hebt geleerd. Vooral niet als gevoelens pijn doen. Het is makkelijker om je gevoelens weg te stoppen of te doen alsof het er niet is. Dat voelt veilig, want pijnlijke gevoelens kunnen als bedreigend worden ervaren.

Bijvoorbeeld de angst voor afwijzing of de angst om te falen of niet goed genoeg te zijn. Ook verdriet of eenzaamheid ervaren we liever niet.

Het gevolg van je gevoelens vermijden is dat je het contact ermee verliest. Daarmee verlies je ook een deel van jezelf. Je gaat je dan beter voordoen dan dat je je daadwerkelijk voelt.

 

 

Je gevoel is een belangrijk onderdeel van jouw leven. Je hebt je gevoel nodig om jezelf te kunnen zijn en in verbinding te zijn met anderen. Daarom is leren voelen en verbinding krijgen met je gevoel een vast onderdeel binnen het Tinnitus de Baas traject

Wist je dat je via mijn website gratis oefeningen kunt downloaden die je helpen om te leren voelen en ontspannen?

Je vindt ze via de link in mijn bio.

Hartgroet,

Relevante blogberichten

Emoties bij tinnitus

Wat voel je als je last hebt van tinnitus? Het antwoord op deze vraag vertelt je meer over de emoties (of gevoelens) die je ervaart

Read More »
Gratis oefeningen voor rust en ontspanning met tinnitusKlik hier
+ +