De sleutel naar het verminderen van het ongemak van tinnitus

De sleutel naar het verminderen van het ongemak van tinnitus

Een van de functies van ons brein is het constant beoordelen van alle informatie die via onze zintuigen binnenkomt. Het doel van deze beoordeling is bepalen of iets veilig of onveilig is.

Dit is een overlevingsmechanisme en je kunt het niet stoppen. Gelukkig maar, want anders verliezen we het vermogen om het verschil tussen veiligheid en gevaar te herkennen.

 

 

Dus of je het wil of niet, we oordelen allemaal en we doen het constant. Elke geur, elk geluid (ook tinnitus), elke smaak, elk object, elk persoon, álles wat jij waarneemt krijgt een oordeel. Dit kan positief of neutraal zijn, wat hetzelfde betekent als ‘veilig’. Of het kan een negatief oordeel zijn, wat hetzelfde betekent als ‘onveilig’.

Het toekennen van die betekenis gebeurt automatisch en onbewust. Je kiest er niet voor om je tinnitus als positief of negatief te beoordelen, dat doet je brein voor jou om jou te beschermen tegen potentieel gevaar.

Zonder het vermogen om te kunnen oordelen hadden wij het als mens waarschijnlijk niet overleefd. Dankzij dit vermogen loop je niet naar een wilde tijger toe als je die zou tegenkomen in het bos en zul je niet in een ravijn in springen of andere levensbedreigende risico’s nemen.

Het vermogen om te kunnen oordelen is een kostbaar overlevingsmechanisme. Helaas werkt dit mechanisme ons vaak tegen. Bijvoorbeeld als je last hebt van tinnitus. Je brein heeft het geluid dan als ‘negatief’ beoordeeld en daardoor wordt het automatisch belangrijker. Er gaat dan meer aandacht naartoe.

 

 

Gelukkig kun je hier iets aan veranderen. Een negatief oordeel kan namelijk veranderen naar neutraal en zelfs naar positief. Denk bijvoorbeeld aan iets wat je vroeger niet lekker vond smaken, en nu wel lekker vindt. Of iemand waar je je aan stoorde en waar je nu geen last meer van hebt.

De veranderbaarheid van het oordeel van tinnitus is de sleutel naar een effectieve vermindering van tinnitusklachten. Als je het geluid neutraler gaat beoordelen, dan ontstaat er een domino-effect.

Een voor een nemen je klachten af. Je gaat beter slapen, je voelt je minder vermoeid en meer gefocust. Je kunt je makkelijker ontspannen, hebt meer zin om dingen te en kunt weer genieten van de dingen waar je blij van wordt.

Met tinnitus, maar zónder de last.

 

Hartgroet,

Relevante blogberichten

Gratis oefeningen voor rust en ontspanning met tinnitusKlik hier
+ +