Hoe tinnituslast zich manifesteert

Hoe tinnituslast zich manifesteert

Voor mensen met een hoge tinnituslast is het bijna niet voor te stellen dat die last kan verminderen of zelfs kan verdwijnen. Toch is het een feit dat de meeste mensen met tinnitus er géén last van hebben, ook niet als het geluid hard is.

In de vorige blog heb ik uitgelegd hoe tinnituslast ontstaat (tip: lees die blog vóórdat je met deze verder gaat). In deze blog ga ik dieper in op die last. Wat is tinnituslast precies? Hoe manifesteert deze last zich en wat is de relatie tussen tinnitus en stress?

Nieuwsgierig? Lees dan gauw verder.

Veel leesplezier!

 

Terugblik: een korte samenvatting van het ontstaan van tinnituslast

Als je last hebt van tinnitus, dan interpreteert je brein de waarneming van het geluid als een bedreiging of gevaar (negatieve betekenis). Dit is vergelijkbaar met het waarnemen van een wolf in het bos. Vervolgens komt er een stressreactie op gang. Deze stressreactie is de last die je ervaart van tinnitus (tinnituslast).

Als je brein tinnitus als een neutraal geluid zou interpreteren (neutrale of veilige betekenis), dan komt er geen stressreactie op gang. Hiermee wordt bevestigd dat je pas last hebt van het geluid, nádat het geluid een negatieve betekenis heeft gekregen.

 

 

Tinnituslast en het autonome zenuwstelsel

Het autonome zenuwstelsel zorgt voor de aansturing van veel belangrijke processen in ons lichaam. Bijvoorbeeld de spijsvertering, lichaamstemperatuur, hartslag en herstel van beschadigde cellen. Het autonome zenuwstelsel scant ook constant of er bedreigingen zijn (zie verhaal uit de oertijd in de vorige blog). Als dat niet het geval is, dan voel je je veilig en kun je je ontspannen en je verbinden met anderen.

Als je autonome zenuwstelsel wél een bedreiging detecteert, dan voel je je onveilig en wordt je stress-systeem geactiveerd, zodat je klaar bent om te kunnen vechten, vluchten of bevriezen (als vechten of vluchten geen optie is).

Aangezien er geen reëel gevaar aanwezig is, hoef je niet te vechten of vluchten. Toch staat je autonome zenuwstelsel in de opperste staat van paraatheid. En dat kan resulteren in mentaal of lichamelijk ongemak. Dit ongemak (de stressreactie) uit zich via gedachten, emoties/gevoelens en lichamelijke reacties.

 

 

Hoe tinnituslast zich manifesteert:

Tinnitusklachten kunnen zich op 4 manieren manifesteren: via gedachten, emoties, lichaam en gedrag (of coping). Hiermee worden de handelingen bedoeld die gericht zijn op het verminderen van het ongemak.

 

Voorbeelden van gedachten:

 • “rotgeluid”
 • “Is er iets mis/kapot?”
 • “Ik word hier gek van”
 • “Ik wil dit niet”
 • “Blijft het zo?”
 • “Gaat het ooit nog weg?”
 • “Ik kan hier niet mee leven”

 

Voorbeelden van emoties, stemming en gevoelens:

 • Angst, paniek, wanhoop,
 • Sombere of depressieve stemming
 • Irritatie, frustratie, boosheid, verdriet

 

 

Voorbeelden van lichamelijke reacties

 • Spanning, onrust, hartkloppingen, transpireren, ontregelde ademhaling
 • Hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, geheugen of concentratieproblemen
 • Vermoeidheid

 

Voorbeelden van gedrag (coping)

 • Monitoren (het geluid constant in de gaten houden)
 • Afleiding zoeken door de hele tijd bezig te blijven
 • Geluid opzoeken om je tinnitus te maskeren
 • Situaties vermijden die je tinnituslast vergroten

 

Welke van deze gedachten, gevoelens, lichamelijke reacties of gedrag herken je bij jezelf?

 

Je brein zoekt naar veiligheid (door te vluchten van het “gevaar”)

Zolang je wordt blootgesteld aan een storend geluid, denkt je brein constant dat je in gevaar verkeert (denk aan het verhaal van de wolf). Hoe groter de last is, des te belangrijker wordt het geluid voor je brein. Het verminderen van dit “gevaar” wordt dan de primaire focus, zodat je weer in veiligheid verkeert. Je brein gaat dus alle mogelijke vluchtroutes bedenken (zie voorbeelden van gedrag).

Dit zijn strategieën die wel werken op de korte termijn, maar niet op de lange termijn. Sterker nog, op de lange termijn kosten ze enorm veel energie en word je belemmerd in je functioneren. Je kunt niet meer leven zoals je dat wil en je tinnitus bepaalt nu jouw keuzes. Je tinnitus is nu de baas over jou.

 

 

De vicieuze cirkel

De gevolgen van tinnituslast variëren per persoon. Voor de een betekent het dat concentreren tijdens het lezen of luisteren lastiger is. Voor de ander kan het forse beperkingen in het dagelijkse leven en werk betekenen. En dat begint allemaal bij die negatieve betekenis.

Als gevolg van de negatieve betekenis ontstaat een vicieuze cirkel. Er komt een patroon op gang van mentale en fysieke ongemakken (de last), je gaat het geluid monitoren en proberen het geluid te verminderen. Dit versterkt de aandacht voor het geluid en vergroot uiteindelijk de klachten en beperkingen. Dit is de vicieuze cirkel (of eerder de val) waar je in terecht komt als tinnitus de baas over jou is.

Er is ook goed nieuws

Het verklaren en toelichten van tinnituslast is nu uitgebreid aan bod gekomen in de afgelopen twee blogs. Het klinkt misschien allemaal een beetje negatief…  Toch is het mijn intentie om met deze blogs iets positiefs te bereiken.

Ik hoop dat je door het lezen van mijn blogs meer inzicht hebt gekregen in de last die jij (als je tinnitus hebt) of mensen met tinnitusklachten ervaren. Dit inzicht is de eerste stap in het verminderen van tinnitusklachten.

Dit is dan ook het goede nieuws: je kunt de last van tinnitus aanzienlijk verminderen.

 

 

Binnen mijn praktijk zie ik dagelijks hoe mensen met angst en paniek als gevolg van tinnitus binnen enkele weken al een aanzienlijke vermindering van hun last ervaren en meer kunnen genieten van hun leven.

De informatie die ik deel in mijn blogs kan helpend zijn om je inzicht te vergroten. Wil je echter serieus aan de slag met je tinnitusklachten en weer kunnen genieten van je leven, dan is er meer nodig. Ik adviseer je dan ook om professionele begeleiding te zoeken van een therapeut met expertise op het gebied van tinnitus.

Dit kan uiteraard ook bij mij. Wist je dat een kennismakingsgesprek gratis is? En vrijblijvend!

Wellicht tot spreeks!

 

Hartgroet,

Rizwaan

 

 

(P.S. ik hoor graag je feedback over deze blog!)

 

 

Relevante blogberichten

4 Gratis oefeningen voor meer rust en ontspanning met tinnitusKlik hier
+ +