Kan mijn tinnitus helemaal verdwijnen of ten minste zachter worden?

Kan mijn tinnitus helemaal verdwijnen of ten minste zachter worden?

Dit is een van de eerste vragen die ik regelmatig van mijn cliënten krijg. Het is ook een van de belangrijkste vragen, omdat het aangeeft waar de verwachting en dus ook de wens ligt.

Ik vind het een hele logische vraag die ik helemaal begrijp. Ik ervaar zelf namelijk ook tinnitus. Ik heb geen last van het geluid, maar als ik mocht kiezen dan zou ik het natuurlijk liever niet ervaren.

Bij de meeste mensen is tinnitus blijvend. Het verdwijnt niet of niet helemaal. Kan het geluid dan wel zachter worden? Het antwoord op die vraag is: “ja”, maar niet direct.

De mensen die ik help hebben (van) álles geprobeerd om het geluid te verminderen. Door bijvoorbeeld steeds de oren te klaren of kaakbewegingen te maken. Maar ook door afleiding te zoeken in constant bezig zijn of heel veel gaan werken, maskeerders gebruiken, bepaalde situaties (met veel geluid of drukte) of voedingsmiddelen vermijden en stoppen met sporten of hobby’s die de tinnitus verergeren.

 

 

Sommige van deze strategieën werken wel, maar alleen op de korte termijn. Op de lange termijn werkt dit niet en geeft het juist veel stress en een energielek. Er ontstaan nieuwe klachten zoals angst, spanning, verminderde concentratie, slaapproblemen, een depressieve of sombere stemming, vermoeidheid en als gevolg daarvan een verminderde kwaliteit van leven.

Ik help mensen om hun tinnituslast te verminderen op de lange termijn. Niet door afleiding te zoeken, maar door te leren wennen aan het geluid.

En dat is niet makkelijk, maar gelukkig wel mogelijk!

 

Hoe je brein je probeert te helpen en daarmee je last vergroot

Om je tinnituslast te verminderen gaan je hersenen meer op het geluid letten (monitoren). Het monitoren van tinnitus is een manier om controle over de last te krijgen. Helaas zorgt dit er juist voor dat je gevoeliger wordt voor het geluid. Met gevoeliger wordt  bedoeld dat het geluid constant je aandacht trekt en het steeds lastiger wordt om je op andere dingen te concentreren. Je last kan op deze manier blijven toenemen en mogelijk gaat dan ook het vermijden van de last toenemen, waardoor er nieuwe problemen ontstaan.

Het mechanisme van tinnituslast is dus paradoxaal. Je brein probeert je te helpen door de tinnitus te controleren, monitoren, vermijden en dat zorgt er juist voor dat de last in stand wordt gehouden of zelfs wordt vergroot. Het is een vicieuze cirkel.. en soms een neerwaartse spiraal..

 

 

De luidheid van tinnitus

Het monitoren van tinnitus kan bijdragen aan het ervaren van een verhoogde luidheid van het geluid. Door er steeds op te blijven letten word je er gevoeliger voor en ervaar je het geluid als luider. Dat is overigens niet altijd het geval. De luidheid van tinnitus kan ook fluctueren zonder aanwijsbare oorzaak.

Toch zie ik bij de meeste mensen met tinnitusklachten dat de luidheid vermindert als ze stoppen met zich verzetten tegen het geluid en er meer aan gaan wennen. Je gaat dan vanzelf minder letten op het geluid, waardoor het minder opvalt en dus als zachter wordt ervaren.

Die vermindering van de luidheid kan dus een gevolg zijn van een verminderde aandacht voor het geluid. Je brein vindt het geluid niet meer zo belangrijk en registreert je tinnitus niet meer als onveilig, maar als een veilig geluid. Je hebt er dan geen last meer van. Je kunt weer genieten van je leven en van alle dingen die je leven rijk en betekenisvol maken.

 

 

Met het traject ‘Tinnitus de Baas in 60 dagen’ werken we in kleine stappen aan het leren wennen aan je tinnitus. En dat begint bij het ervaren van ‘veiligheid. Als je tinnitus of stress ervaart, dan staat je lichaam (iets specifieker: je autonome zenuwstelsel) constant in de ‘onveilige modus’. Daarom is het belangrijk om eerst een basis te creëren van waaruit je makkelijker kunt omgaan met het ongemak van je tinnitus.

En dat doen we samen. Jij en ik.

Wil je graag meer weten of wil je gewoon zo snel mogelijk aan de slag zodat je weer kunt genieten van je leven? Een kennismakingsgesprek is gratis en vrijblijvend! Neem gerust contact met me op via het contactformulier, telefonisch of via whatsapp

 

Hartgroet,

Rizwaan

 

 

Relevante blogberichten

4 Gratis oefeningen voor meer rust en ontspanning met tinnitusKlik hier
+ +